Τα πάντα για το bbq με κάρβουνο...

Τα πάντα για το bbq με κάρβουνο...

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ BBQ EXPERT
Συνώνυμο του μερακλίδικου ψησίματος είναι το bbq με κάρβουνα. Ο λόγος είναι γιατί το κάρβουνο ή ξυλοκάρβουνο καίει σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από το υγραέριο, καπνίζοντας ελαφρώς τα κρεατικά, χαρίζοντας αυθεντικές γεύσεις bbq.

Μάλιστα, ρίχνοντας πριονίδι ή αποξηραμένα μυρωδικά στα κάρβουνα, επιτυγχάνετε αρώματα που θα δώσουν χαρακτήρα στο φαγητό σας. Έτσι, όχι μόνο θα αισθανθείτε την πραγματική τέχνη του ψησίματος, αλλά θα πειραματιστείτε σε νέους συνδυασμούς γεύσεων.

Το ψήσιμο σε κάρβουνο θέλει χρόνο και οργάνωση, γι αυτό και χρειάζεται αφοσίωση και αγάπη. Αν δεν είστε έτοιμοι να θυσιάσετε τον χρόνο σας, τότε καλύτερα να επιλέξετε συσκευή υγραερίου. Επιπλέον, αφήνει τον χώρο σας πιο βρώμικο και ακατάστατο.

Στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγεται το φθηνότερο κόστος της συσκευής και λειτουργίας (κάρβουνα, ξυλοκάρβουνα έναντι υγραερίου), η ανώτερη γεύση και ποιότητα στα κρεατικά και η εξειδίκευση στο bbq. 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Πριν ψήσετε, η προετοιμασία του χώρου θα σας βοηθήσει να αφοσιωθείτε στο άναμμα της φωτιάς και στην ανάπτυξη της ιδανικής θερμοκρασίας για ψήσιμο. Δίπλα σας θα έχετε το τσουβαλάκι με κάρβουνο ή ξυλοκάρβουνο, το προσάναμμα (χαρτί, κύβοι παραφίνης, κλαδάκια), σπίρτα ή αναπτήρα βουτανίου, δοχείο εκκίνησης (καμινάδα) και λαβίδα για την τοποθέτηση κάρβουνου.

Εάν κάτω από το bbq έχετε πλακάκι, μην αμελήσετε να τοποθετήσετε ένα φύλλο αλουμινίου για να προστατέψετε το δάπεδο. Ένα βοηθητικό τραπέζι θα σας εξυπηρετήσεις μαζί με τα εργαλεία ψησίματος, μαχαίρι, μπολ με νερό, επιφάνεια κοπής και δίσκους σερβίσματος. Τέλος, θα χρειαστείτε απορροφητικό χαρτί για τα χέρια σας και μερικές πετσέτες γενικής χρήσης, καθώς και μερικές παγωμένες Kaiser για να απολαύσετε το σωστό ψήσιμο. Τώρα είστε έτοιμοι να κάψετε τα κάρβουνά σας!

ΠΩΣ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ (ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ)

• Αρχικά, τοποθετείτε την ψησταριά στο πόστο που θα ψήσετε.

• Τοποθετείτε στον πάτο του δοχείου εκκίνησης (συνίσταται) λίγα φύλλα εφημερίδας και από πάνω γεμίζετε το δοχείο με κάρβουνο ή ξυλοκάρβουνο.

• Ανάβετε τις εφημερίδες με ένα αναπτήρα βουτανίου ή μεγάλα σπίρτα. Αρχικά, θα παρατηρήσετε αρκετό καπνό, το οποίο είναι φυσικό μιας και καίγεται το χαρτί, ενώ λίγο αργότερα τα κάρβουνα θα πυρώσουν.

• Ρίξτε τα πυρωμένα κάρβουνα στην ψησταριά και στρώστε ανάλογα με το είδος ψησίματος που θα ακολουθήσετε (έμμεσο ή άμεσο).

• Τοποθετείστε την σχάρα από πάνω.

• Μόλις τα κάρβουνα έχουν χρώμα πορτοκαλοκόκκινο, περίπου δηλαδή σε 15-25 λεπτά είστε έτοιμοι για ψήσιμο.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ & ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΙΔΑΝΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Για γρήγορα μαγειρέματα, απλώστε τα κάρβουνα σε μονή ζώνη, αφήνοντας μία γωνία ελεύθερη για ασφάλεια, αν το κρέας σας αρχίσει να καίγεται. Ξεκινήστε το ψήσιμο μόλις τα κάρβουνα έχουν πυρώσει καλά αποκτώντας στάχτη.

Για πολύωρα ψησίματα, απλώστε τα κάρβουνα σε τριπλή ζώνη. Τοποθετείστε δηλαδή αρκετά κάρβουνα στο πρώτο σημείο το οποίο θα σας δώσει μεγάλες θερμοκρασίες, λιγότερα στο κέντρο για μέτρια φωτιά και αφήστε μία ζώνη χωρίς κάρβουνα για ασφάλεια. 

Η φωτιά στην πρώτη ώρα ψησίματος θα αρχίσει να ατονεί. Καλό είναι να συμπληρώσετε φρέσκα κάρβουνα και να περιμένετε περίπου 15 λεπτά μέχρι να κάψουν καλά. Ωστόσο, επειδή η διαδικασία αυτή βγάζει αρκετό καπνό, μπορείτε εναλλακτικά να πυρώσετε κάρβουνα στο δοχείο εκκίνησης (να ακουμπάει σε ένα τούβλο) και μόλις είναι έτοιμα να τα συμπληρώσετε στην φωτιά σας.

ΠΩΣ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ

Εάν θέλετε να καπνίσετε τα κάρβουνά σας προσδίδοντας αρωματικό χαρακτήρα στα κρεατικά σας, μπορείτε να το κάνετε είτε ακολουθώντας την διαδικασία ανάμματος της φωτιάς, απλώς αντικαθιστώντας τα κάρβουνα με κομμάτια ξύλου όπως βαλανιδιά, είτε τοποθετώντας στα πυρωμένα κάρβουνα ένα μεγάλο κομμάτι ξύλου.

Μία καλή λύση είναι τα πριονίδια που θα τα βρείτε σε διάφορα αρωματικές ποικιλίες όπως βαλανιδιάς, μηλιάς, κερασιάς ή μεσκίτ. Για να τα χρησιμοποιήσετε, τοποθετήστε τα σε ένα αλουμινένιο σκεύος γεμάτο με νερό για μία ώρα περίπου. Στεγνώστε καλά και προσθέστε τα στην φωτιά σας. Για κάθε ψήσιμο θα χρειαστείτε περίπου ένα ποτήρι πριονίδια. Εάν βιάζεστε, απλά τινάχτε τα καλά πριν τα τοποθετήσετε στο bbq.

Μόλις το ξύλο ή τα πριονίδια πυρώσουν, θα αναπτυχθεί καπνός. Κλείστε το bbq με το ειδικό καπάκι και προσαρμόστε τον εξαερισμό (εάν διαθέτει η συσκευή σας). Σε κάθε αντικατάσταση κάρβουνου, αντικαταστήστε και το μέσο καπνίσματος.

ΧΡΟΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Από την στιγμή που τοποθετήσατε τα κάρβουνα στο bbq, η φωτιά θα χρειαστεί χρόνο για να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία ψησίματος. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι πως πρέπει να αφουγκραστείτε την φωτιά, μιας και συμπεριφέρετε διαφορετικά σε κάθε συσκευή. Με λίγα λόγια, η ιδανική θερμοκρασία δεν είναι ίδια σε όλες τις συσκευές με κάρβουνο.

Για δυνατή θερμοκρασία, θα περιμένετε περίπου 5-10 λεπτά και τα κάρβουνα θα αποκτήσουν ένα πορτοκαλί έντονο χρώμα.

Για μεσαία προς δυνατή θερμοκρασία, χρειάζεται περισσότερος χρόνος στα 10-15 λεπτά περίπου, ενώ τα κάρβουνα έχουν έντονο πορτοκαλί χρώμα και ένα λεπτό στρώμα στάχτης πάνω τους.

Για μέτρια φωτιά, θα περιμένετε 15-25 λεπτά για να αποκτήσουν τα κάρβουνα πιο παχύ στρώμα στάχτης.

Για μέτρια έως χαμηλή φωτιά θέλει περίπου 30 λεπτά, ενώ το χρώμα του κάρβουνου έχει ατονίσει και σχεδόν καλυφθεί από στρώμα στάχτης.

Για πολύωρα ψησίματα σε χαμηλές θερμοκρασίες, 40-45 λεπτά είναι αρκετά, ενώ η στάχτη έχει καλύψει τα κάρβουνα.