Σουβλάκι με teriyaki σως και ρύζι basmati

Σουβλάκι με teriyaki σως και ρύζι basmati

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό λαιμός χοιρινού

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Υλικά  για την σως

3 κτσ βούτυρο

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

3 κτσ κέτσαπ

1 κτγ τσίλι σε πούδρα

3 κτγ μουστάρδα

6 κτσ σάλτσα σόγια

100 γρ καστανή ζάχαρη

 

φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες

καλαμάκι για σουβλάκι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προετοιμάστε το ρύζι basmati σε μάτι κουζίνας ή στην εστία του bbq. Σοτάρετε το ρύζι με λίγο λάδι. Προσθέστε βρασμένο νερό στο ρύζι (για ένα μέρος ρυζιού 2 μέρη νερού) και καρυκεύστε με αλάτι, πιπέρι και δάφνη.Κλείστε την θερμοκρασία και αφήστε το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρετε με βούτυρο το σκόρδο και τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν και προσθέστε το στο κατσαρολάκι μαζί με την κέτσαπ, την πούδρα τσίλι, την μουστάρδα και την σως σόγιας.

Ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα και μαγειρέψτε σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε την καστανή ζάχαρη και αφήστε την σάλτσα να δέσει.

Μόλις η σάλτσα κρυώσει τοποθετήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά. Πλύντε και καθαρίστε το κρέας κάτω από τρεχούμενο νερό. Στεγνώστε σε απορροφητικό χαρτί. Κόψτε τον λαιμό σε μεγάλους κύβους και περάστε τα κομμάτια κρέατος στα καλαμάκια.

Κόψτε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε λωρίδες, απομακρύνοντας το λευκό μέρος και ενώστε τα άκρα τους με μία λωρίδα λαδόκολλας, δημιουργώντας ένα φυσικό πινέλο. Ανάψτε την φωτιά, ψήνοντας σε ζώνες.

Εάν διαθέτετε bbq υγραερίου, ανάψτε τους δύο διακόπτες και τον τρίτο αφήστε το σβηστό ή στην πιο χαμηλή θερμοκρασία. Αυτή θα είναι η ζώνη ασφαλείας για να μην σας καεί το σουβλάκι.

Για συσκευές με κάρβουνο, τοποθετείστε τα κάρβουνα με τέτοιο τρόπο αφήνοντας μία ζώνη ελεύθερη. Τοποθετείστε τα σουβλάκια στην σχάρα, διαγωνίως με απόσταση μεταξύ τους. Ψήστε σε δυνατή θερμοκρασία για 3-5 λεπτά/πλευρά εάν τα προτιμάτε ζουμερά και μέτρια ή 5-8/πλευρά αν σας αρέσουν καλοψημένα.

Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Ενυδατώνετε συχνά με ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας το φυσικό πινέλο για να διατηρήσετε τα σουβλάκια με τους χυμούς του ψησίματος.

Μόλις ροδοκοκκινήσουν, αλείψτε με την teriyaki και αφήστε την σάλτσα να απορροφηθεί από το κρέας.

Σερβίρετε τα σουβλάκια σε ατομικά πιάτα συνοδεύοντας με ρύζι και απολαύστε!