10 βήματα για καλοβαμμένα αυγά…

10 βήματα για καλοβαμμένα αυγά…

1) Επιλέγουμε αυγά μεσαίου μεγέθους, μιας και τα μεγαλύτερα μπορεί να σπάσουν.


2) Προτιμάμε τα μπεζ για μονοχρωμίες, όπου χρειαζόμαστε ένταση και τα λευκά για πιο μαλακά χρώματα, όπου θα χρησιμοποιηθούν σχέδια πάνω τους.


3) Αφήνουμε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, καλά πλυμμένα με νερό και ξύδι χωρίς λιπαρές ουσίες στο τσόφλι τους.


4) Συμπληρώνουμε ξίδι και αλάτι για να σταθεροποιηθεί καλύτερα η βαφή. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, βράζουμε για 12 λεπτά.


5) Μόλις βράσουν, σουρώνουμε, ξεπλένουμε και αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν καλά.


6) Φοράμε γάντια και ανακατεύουμε καλά τη βαφή με το νερό. Τα τοποθετούμε με μία τρυπητή κουτάλα σε κατσαρόλα με βαφή για ζεστό ή κρύο νερό, χωρίς να αφήσουμε πολλά κενά ανάμεσά τους, φροντίζοντας να τα καλύψουμε πλήρως.


7) Η βαφή με ζεστό νερό δίνει εντονότερες αποχρώσεις, ενώ σε κρύο, αν και πιο γρήγορος τρόπος, τα χρώματα που θα πάρουμε είναι πιο ανοιχτά, συχνά παρουσιάζοντας ανομοιόμορφη επιφάνεια στο τσόφλι. Εάν έχουμε επιλέξει βαφή για ζεστό, δίνουμε βρασμό σύμφωνα με τον προτεινόμενο χρόνο.


8) Ένα-ένα τα αποσύρουμε με την τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν, κρατώντας αποστάσεις. Τα τοποθετούμε σε χάρτινη επιφάνεια που δεν κολλάει.


9) Μόλις κρυώσουν, τα γυαλίζουμε με λίγο λάδι ή γυαλιστικό (συνήθως εμπεριέχεται στη βαφή), χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας.


10) Προσθέτουμε αυτοκόλλητα ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία. Αν θέλουμε να τα ζωγραφίσουμε, καλό είναι να προσέξουμε τις χημικές ουσίες της μπογιάς.

Tip:

Σημαντικό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως τα βιολογικά αυγά που βάφονται με μη οικολογική βαφή χάνουν ουσιαστικά την ιδιότητά τους.