Καθαρίζοντας το BBQ

Καθαρίζοντας το BBQ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ BBQ EXPERT

Κάθε διαδικασία έχει την προετοιμασία της, αλλά και ένα κομμάτι κουραστικό και δύσκολο, ωστόσο απαραίτητο. Στο ψήσιμο, το κομμάτι αυτό είναι το καθάρισμα στο τέλος. Αν πραγματικά αγαπάτε το bbq, το καθάρισμα αποτελεί βασική διαδικασία που θα ακολουθείτε κάθε φορά.

Η σχάρα σας έρχεται σε επαφή με τρόφιμα που καταναλώνονται και η ευχαρίστηση που κερδίζετε είναι η απόλαυση τους. Μία σχάρα γεμάτη ακαθαρσίες από κάρβουνα και λίπη, όχι μόνο δεν θα σας διευκολύνει την επόμενη φορά στο ψήσιμο, αλλά μπορεί να αποδειχτεί και ανθυγιεινή για τις πρώτες ύλες που θα ψήσετε.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΧΑΡΑ

Το βασικό σας εργαλείο είναι η βούρτσα καθαρισμού. Η βούρτσα bbq εξυπηρετεί τον εύκολο και αποτελεσματικό καθαρισμό της σχάρας χωρίς να αφήνει υπολείμματα πάνω της. Επιλέξτε μία με μεγάλη χειρολαβή και σκληρά σύρματα τα οποία δεν λυγίζουν ή σπάνε κατά την χρήση της. Χρησιμοποιείστε την δύο φορές, επαναλαμβάνοντας το τρίψιμο της σχάρας.

Τρίψτε δυνατά και γρήγορα όσο ακόμα η σχάρα είναι ζεστή. Μόλις καθαρίσετε καλά τα καμμένα λίπη, περάστε με ένα πανί την επιφάνειά της για να απομακρύνετε στάχτη και κάρβουνο. Την ίδια διαδικασία ακολουθείστε και λίγο πριν το ψήσιμο, λαδώνοντας στο τέλος με το πανί την σχάρα. Έτσι, θα την προετοιμάσετε για τα φαγητά που θα ψήσετε.

Το κουτί με τα κάρβουνα συνήθως δεν καθαρίζεται, εκτός και αν δεν ακολουθείτε τις βασικές διαδικασίες καθαριότητας ανά σεζόν. Σε αυτήν την περίπτωση, φροντίζετε να την αδειάσετε από τα κάρβουνα και να την ψεκάσετε με καθαριστικό bbq. Αφού την τρίψετε καλά με μία βούρτσα, ξεπλύνετε με νερό. Ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας μία δροσερή μπύρα. To bbq θα είναι έτοιμο για το επόμενο νόστιμο γεύμα σας.

ΠΩΣ ΝΑ ΛΑΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΧΑΡΑ

Οι μεγάλοι λάτρεις του bbq έχουν ανακαλύψει τρόπους να λαδώνουν την σχάρα τους για ιδανικά ψησίματα. Το μυστικό είναι να αποτρέψετε τα κρεατικά να κολλήσουν στην σχάρα. Τρεις είναι οι βασικές τεχνικές λίπανσης της σχάρας: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία πετσέτα εμποτισμένη με ελαιόλαδο, να ψεκάσετε με αυτό ή να αλείψετε ένα κομμάτι μπέικον ή λαρδί πάνω στην σχάρα.

Η πιο απλή διαδικασία είναι να πιάσετε με μία σπάτουλα ένα λαδωμένο πανί και να επαλείψετε τις μπάρες. Το μπέικον θα δώσει γεύση και άρωμα στα κρεατικά σας, διατηρώντας την λίπανση στην επιφάνεια ψησίματος. Το ψέκασμα με ελαιόλαδο είναι η πιο γρήγορη διαδικασία, ειδικά εάν βιάζεστε, ωστόσο όμως δεν πρέπει να γίνεται πάνω από την φωτιά, μιας και μπορεί να δημιουργήσει ξαφνική αναζωπύρωση και να σας κάψει.