Σαλάτα – Ένας μοντερνισμός της εποχής μας!

Σαλάτα – Ένας μοντερνισμός της εποχής μας!

Τι πραγματικά είναι η σαλάτα και πότε πρέπει να καταναλώνεται; Οι περισσότεροι ερασιτέχνες, αλλά και επαγγελματίες μάγειρες δυσκολεύονται να την διαχωρίσουν στα διάφορα είδη της. Κάνοντας μία αναδρομή η λέξη σαλάτα προέρχεται από τη λατινική ρίζα ‘’salata’’, που με τη σειρά της δημιουργείται από το ‘’salt’’ (αλάτι). Η λ. σαλάτα (ιταλ. in-salata, ισπ. en-salada, γαλλ. salade, αγγλ. salad, γερµ. Salat) σηµαίνει, στην πραγµατικότητα, «αλατισµένη» (βλ. Μπαμπινιώτης).

Σε λατινικές αναφορές μάλιστα, συναντούμε αρκετά τη φράση ‘’herba salata’’, που σημαίνει «αλατισμένα κηπευτικά». Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όσον αφορά στα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι πως μια σαλάτα μπορεί να είναι απλή με ένα ή δύο υλικά, ανάμεικτη με κάποιο υλικό να πρωταγωνιστεί και το ανάλογο dressing εξυπηρετώντας πληθώρα χρήσεων-από ορεκτικές έως και βασική γαρνιτούρα κρέατος ή ψαριού, ή μπουκέτου όπου τα υλικά ετοιμάζονται χωριστά και κατέχει το καθένα τη δική του ξεχωριστή θέση στο πιάτο.

Οι Έλληνες αντιλαμβάνομαστε τη σαλάτα ως πρασινάδες με ένα ή περισσότερα υλικά να την εμπλουτίζουν. Συνηθίζουμε να την τρώμε ως κυρίως πιάτο σε διατροφική αγωγή, ως συνοδεία του φαγητού, βλ. χωριάτικη , ή ως δροσερό συμπλήρωμα του πιάτου μας. Η συνήθεια των Ελλήνων την καταναλώνουν κυρίως κατά τη διάρκεια του κυρίως φαγητού αποτελεί μοναδικό γεγονός στον κόσμο.

Στους ευρωπαϊκούς καταλόγους, η σαλάτα βρίσκεται μετά τα κυρίως πιάτα, αφού ο ρόλος της είναι να διευκολύνει την πέψη, να δροσίζει το στόμα μετά από ένα πλούσιο γεύμα και να κλείνει τη σειρά των πιάτων σε ένα τραπέζι.