Ταχίνι: μία τροφή πολύ θρεπτική

Ταχίνι: μία τροφή πολύ θρεπτική


Ταχίνι ονομάζεται ο πολτός του σουσαμιού. Το ταχίνι κυκλοφορεί στην αγορά σε δύο τύπους : Από σουσάμι αποφλοιωμένο και αναποφλοίωτο.
Αποτελείται από πολτοποιημένους σπόρους σησαμιού και είναι δημοφιλές συστατικό για πιάτα όπως η ταχινόσουπα, το χούμους, η χρήση του σαν σάλτσα αλλά και σκέτο, αντί για βούτυρο πάνω σε ψωμί κυρίως λόγω της ανεκτίμητης θρεπτικής του αξίας.

Το ταχίνι χρησιμοποιείται επίσης σε νηστήσιμα πιάτα όπως η καρυδόπιττα και άλλες αλμυρές ή γλυκές λιχουδιές. Είναι επίσης βασικό συστατικό παρασκευής ορισμένων τύπων χαλβά. Για να φτιάξετε ταχίνι θα χρειαστείτε ¼ φλιτζάνι φυτικό έλαιο σε 1 φλιτζάνι σουσάμι. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 170 ° C.

Απλώστε το σουσάμι σας σε ένα ταψί, και ψήστε στο φούρνο για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να ψήθει ομοιόμορφα. Μην επιτρέπετε να πάρει χρώμα, καθώς αυτό επηρεάζει τη γεύση. Βγάλτε το από το φούρνο και Αφήστε το να κρυώσει για λίγο.

Πολτοποιήστε σε μπλέντερ μαζί με την μισή ποσότητα λαδιού για 1 λεπτό. Προσθέστε το υπόλοιπο λάδι μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Όταν το μείγμα είναι ομοιόμορφα λείο, μεταφέρετε το ταχίνι σε γυάλινο βάζο και διατηρείστε στο ψυγείο για πολλές εβδομάδες.