Κοτόπουλα Αγοράς

Κοτόπουλα Αγοράς

Αν αγαπάτε το κοτόπουλο σίγουρα ελέγχετε τι ψωνίζετε. Από τις τρεις κατηγορίες πουλερικών ξεχωρίζουν σίγουρα τα ελευθέρας βοσκής. Τα κοτόπουλα που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος ονομάζονται κοτόπουλα πάχυνσης και αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό εκτρεφόμενων ζώων στην ΕΕ.

Τα περισσότερα κοτόπουλα πάχυνσης εκτρέφονται συμβατικά σε εσωτερικούς χώρους μεγάλων πτηνοτροφείων, πάνω σε μια στρωμνή από ψιλοκομμένο σανό ή ροκανίδια.

Τα λεγόμενα κοτόπουλα διευρυμένων χώρων εκτρέφονται επίσης σε εσωτερικούς χώρους, όμως έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χώρο από αυτόν των συμβατικών συστημάτων. Τα κοτόπουλα αυτά αναπτύσσονται πιο αργά και απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες για να φθάσουν στο βάρος αγοράς.

Άλλοι τύποι εκτροφής παρέχουν μεγαλύτερο χώρο στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων ή επιτρέπουν στα πουλιά να βγαίνουν έξω. Οι περισσότερες φάρμες κοτόπουλων βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα με την Άρτα να διαθέτει τα πιο ονομαστά για την ποιότητα και γεύση τους, αφού μεγαλώνουν σε ένα τόπο με αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν ελεύθερα.

Αν και δεν υπάρχει σαφής ορισμός του όρου κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής, οι περισσότερες επιχειρήσεις που επιτρέπουν στα πουλερικά τους την πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους τα αποκαλούν έτσι. Η συνεχής ημερήσια πρόσβαση στο ύπαιθρο, που καλύπτεται κυρίως από βλάστηση τα βοηθάει να εκτρέφονται επί οκτώ εβδομάδες μέχρι να φθάσουν σε βάρος αγοράς.

Τα κοτόπουλα πάχυνσης που προέρχονται από «παραδοσιακά πτηνοτροφεία ελεύθερης βοσκής» εκτρέφονται σε μικρά κοπάδια. Σε κάθε κοτόπουλο αντιστοιχεί διπλάσιος υπαίθριος χώρος σε σύγκριση με τα κοτόπουλα «ελεύθερης βοσκής». Από ηλικία τουλάχιστον έξι εβδομάδων, τα κοτόπουλα έχουν συνεχή ημερήσια πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους.

Αναπτύσσονται πιο αργά και απαιτούνται περισσότερες από έντεκα εβδομάδες για να φθάσουν σε βάρος αγοράς. Τα κοτόπουλα πάχυνσης «απεριόριστης ελεύθερης βοσκής» εκτρέφονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα κοτόπουλα πάχυνσης στην «παραδοσιακά ελεύθερη βοσκή», όμως έχουν πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους χωρίς περίφραξη.

Πολλά κοτόπουλα χρησιμοποιούν επίσης τον όρο στην ετικέτα τους “βιολογικά” ή “φυσικής εκτροφής”. Και πάλι, οι ορισμοί μπορεί να είναι ασαφείς, αλλά οι περισσότεροι εκτροφείς που χρησιμοποιούν βιολογικές τροφές και απορρίπτουν τη χρήση αντιβιοτικών για να θεραπεύσουν ασθένειες των ζώων τους χρησιμοποιούν τον έναν ή και τους δύο όρους.

Τέλος η βιομηχανία πουλερικών στα συμβατικά συστήματα εκτροφής σε εσωτερικούς χώρους παρέχει στα κοτόπουλα θρεπτική τροφή και καθαρό νερό καθώς και εξαερισμό με ανεμιστήρα για παροχή καθαρού αέρα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι σύγχρονες φυλές ορνίθων αναπτύσσονται πιο γρήγορα και οι περισσότερες φθάνουν τα 2 κιλά, που είναι το βάρος αγοράς, σε λιγότερο από έξι εβδομάδες.