Καρύδια, ένας ελληνικός καρπός που χαρίζει υγεία

Καρύδια, ένας ελληνικός καρπός που χαρίζει υγεία

Τα Ελληνικά καρύδια, υπήρξαν για πολλά χρόνια μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων λόγω των θερμίδων τους.

Έρευνες  όμως έχουν αποδείξει την υψηλή διατροφική τους αξία, αρκεί η ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 2 χούφτες. Πρόκειται για τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες. Μάλιστα, μια χούφτα περιέχει τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.

Επίσης δεν έχουν χοληστερίνη, είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων , που τα καθιστούν πλούσια σε αντιοξειδωτική δράση. Εκτός από το καρδιαγγειακό σύστημα, τα καρύδια ωφελούν και τα οστά.Αρκεί να είναι ελληνικά.

Ελέγξτε την ψίχα τους, πρέπει να είναι καθαρή, να μην έχει τσόφλια και το χρώμα να είναι λευκό. Αν είναι μαύρο, σημαίνει ότι τα καρύδια είναι κατώτερης ποιότητας και αν είναι πράσινο, ότι έχουν μουχλιάσει. Φυλάξτε τα σε μέρος ξηρό και δροσερό, γιατί με την υγρασία μουχλιάζουν και με τη ζέστη ταγκί¬ζουν. Ακόμη καλύτερα διατηρείτε τα σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο.

Το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μειώνει την ευεργετική τους δράση. Φημισμένα είναι τα καρύδια Ευβοίας, να θυμάστε προτιμάμε πάντα Ελληνικά προϊόντα.