Βασιλόπιτα Κλασσική

Βασιλόπιτα Κλασσική

ΥΛΙΚΑ

100 γρ βούτυρο 82% λιπαρά 

350 γρ γάλα φρέσκο πλήρες

180 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1 φακελάκι μαχλέπι, σε σκόνη

2 αυγά (120 γρ)

1 κρόκος αυγού (20 γρ)

3 φακελάκια μαγιά ξηρή (8 γρ το κάθε φακελάκι)

760 γρ αλεύρι σκληρό

1 αυγό και λίγο γάλα για την επάλειψη

αμύγδαλο φιλέ για ντεκόρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μια ρηχή κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά (40 C). Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαχλέπι. Χτυπάμε τα αυγά και τον κρόκο σε μια μπασίνα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε την μαγιά και ανακατεύουμε.Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι τμηματικά και τη μαστίχα, ανακατεύοντας μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

Φτιάχνουμε μια μπάλα και χαράζουμε ένα σταυρό. Σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη (χωρίς να ακουμπάει στη ζύμη) και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε ζεστό περιβάλλον για 1 1/2 ώρα περίπου μέσα στην κατσαρόλα. Αλευρώνουμε ελάχιστα (πουδράρουμε) τον πάγκο εργασίας μας, και με τη βοήθεια του πλάστη πατάμε ελαφρά τη ζύμη μας για να της δώσουμε σχήμα στρογγυλό διαμέτρου 30 cm περίπου. 

Την τοποθετούμε σε ταψί με ίση διάμετρο, του οποίου πρώτα έχουμε καλύψει τη βάση και τα πλαϊνά με λαδόκολλα. Αφήνουμε την πίτα μας για 45 λεπτά περίπου να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον, μέχρι να διπλασιάσει το αρχικό της μέγεθος. Χτυπάμες το αυγό με το γάλα ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλείφουμε την επιφάνεια με αυτό το μείγμα προσεκτικά να μην πληγώσουμε τη ζύμη και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Ψήνουμε στους 170 C (αντιστάσεις) για 30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα.