Reveillon στο Σπίτι

Reveillon στο Σπίτι

Τραπέζι με αέρα Ευρωπαϊκό

Αν η παραδοσιακή γαλοπούλα σας φαίνεται επανάληψη κάθε χρόνο και σκιρτάτε για ένα δείπνο πιο διεθνές, κάτι σαν από Χριστουγεννιάτικο ταξίδι στη Βόρεια Ευρώπη, μαζέψτε τους φίλους σας σε ένα διαφορετικό δείπνο. Παρακάτω θα βρείτε νόστιμες προτάσεις για να στρώσετε το τραπέζι σας.  

ΜΕΝΟΥ

  • Ψητές πατάτες με παρμεζάνα και σουσάμι
  • Γαλοπούλα με σάλτσα μήλου και φρούτων του Δάσους
  • Λευκό κρασί: Pinot Gris - Κόκκινο κρασί: Aussie Shiraz
  • Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα με ένα καλό Μοσχάτο ή Asti
  • Triffle Χριστουγεννιάτικο
  • Eggnog για όσους έχουν ζήσει στην Αγγλία ή Gluhwein

Για 4 άτομα 

Υλικά για τη γαλοπούλα

1 γαλοπούλα ~ 3 κιλά

40 γρ ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

αλάτι

Υλικά για τη γέμιση

Εντόσθια γαλοπούλας

120 γρ ρύζι

1 τεμ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελ σκόρδο

30 γρ ψίχα κάστανου ψιλοκομμένη

15 γρ κουκουνάρι

15 γρ αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα

30 ml cognac

60 ml λευκό ξηρό κρασί

360 ml λευκό ζωμό πουλερικών

30 γρ ηλιέλαιο

30 γρ ανάλατο βούτυρο

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

αλάτι

Υλικά για την σως

30 γρ ανάλατο βούτυρο

4 τεμ ξινόμηλα κομμένα σε κύβους

60 γρ φράουλες άγριες

60 γρ βατόμουρα

60 γρ μύρτιλα

25 ml licquer Calvados

50 ml λευκό ξηρό κρασί

½ λτρ χυμούς ψησίματος

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

αλάτι

Προετοιμασία για τη γέμιση

Ψιλοκόβουμε τα εντόσθια και τα τσιγαρίζουμε στο ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ρύζι. Ανακατεύουμε και βάζουμε το κάστανο, το σύκο και το κουκουνάρι. Μόλις απορροφηθούν τα υλικά κάνουμε φλαμπέ με cognac, σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε το λευκό ζωμό.

Καρυκεύουμε και μαγειρεύουμε για 35 λεπτά σε σταθερή χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις ετοιμαστεί βάζουμε τη γέμιση σε ένα μπολ, συμπληρώνουμε με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

Προετοιμασία για την γαλοπούλα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160ºC.  Στεγνώνουμε την γαλοπούλα μέσα και έξω με απορροφητικό χαρτί.  Με ένα κουτάλι την γεμίζουμε με την φάρσα (γέμιση) και ράβουμε με μία βελόνα. Βάζουμε την γαλοπούλα σε ένα σκεύος ψησίματος, αλέίφουμε με πινέλο το λιωμένο βούτυρο στην επιφάνειά της, καρυκεύουμε καλά και καλύψτε ελαφριά με αλουμινόχαρτο.

Ψήστε την ενδεδειγμένη ώρα (βλ. παρακάτω), περιχύνοντας κάθε τόσο με τους χυμούς του ψησίματος για να μην στεγνώσει. Μισή ώρα πριν το τέλος του ψησίματος, απομακρύνουμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει. Στο τελείωμα, ελέγχουμε εάν η γαλοπούλα έχει ψηθεί καλά εισάγοντας βελόνα ψησίματος* στο πιο παχύ σημείο του μπουτιού. Εάν οι χυμοί της γαλοπούλας βγαίνουν καθαροί, τότε είναι έτοιμη.

Εάν διαπιστώσετε ροζ χυμούς, η γαλοπούλα θέλει και άλλο ψήσιμο. Συνεχίζουμε για 15-20 λεπτά. Μεταφέρουμε την γαλοπούλα σε ζεστό σκεύος σερβιρίσματος και αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα. Μεταφέρουμε τους  χυμούς σε ένα multi για να φτιάξουμε την σως.

*εάν δεν έχετε βελόνα ψησίματος, ένα καλαμάκι είναι αρκετό

Προετοιμασία για την σως

Σε ένα ρηχό τηγάνι τσιγαρίζουμε με βούτυρο τα μήλα. Μόλις μαραθούν, καρυκεύουμε και προσθέτουμε τα φρούτα του Δάσους. Κάνουμε φλαμπέ με το λικέρ, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τους χυμούς ψησίματος και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει συμπύκνωση κατά το ήμισυ.

Tip: Η σως θα δέσει με την συμπύκνωση και με το άμυλο των μήλων

Tips για την γαλοπούλα

  • Σιγουρευτείτε ότι η γαλοπούλα που αγοράσατε χωράει στο φούρνο σας. Μία γαλόπουλα μέχρι 7 κιλά χωράει σε κανονικό οικιακό φούρνο.
  • Εάν η γαλοπούλα έχει και εντόσθια, χρησιμοποιήστε τα για την σάλτσα (βλ παρακάτω).
  • Κάντε μία τομή στην κλείδωση της επιγονατίδας της γαλοπούλας, για να εισχωρεί ξηρή θερμοκρασία, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Επίσης, φροντίστε να μην τα δέσετε πολύ σφιχτά, γιατί μετά το ψήσιμο ενδέχεται να παραμορφωθούν τα κομμάτια από το κρέας της.
  • Η γαλοπούλα που θα σας μείνει από το τραπέζι, πρέπει να καταψυχθεί και καταναλωθεί εντός 2 ημερών.

Μεγέθη και χρόνοι

Για να υπολογίσετε σωστά τον χρόνο ψησίματος, υπολογίστε περίπου 45 λεπτά ανά κιλό.

2-2.8    5 μερίδες

3-3.8    6 μερίδες

4-4.4    8 μερίδες

4.6-5.8 12 μερίδες

6-6.8    14 μερίδες

7-7.8    20 μερίδες

Εάν αγοράσατε κατεψυγμένη γαλοπούλα, αποψύξτε την εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα καλύτερα στο ψυγείο. Η απόψυξή της θα έχει ολοκληρωθεί όταν η γαλοπούλα δε θα έχει κρυστάλλους πάγου. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για τους χρόνους απόψυξης. Διπλασιάστε τους χρόνους εάν θα κάνετε την απόψυξη στο ψυγείο.

2-4 κιλά           20 ώρες

4-5 κιλά           22-24 ώρες

5-7 κιλά           24-28 ώρες

8-9 κιλά           40-48 ώρες

Ελληνικό Τραπέζι

Οικογενειακές συγκεντρώσεις γεμάτες ζεστασιά, από τις λίγες στιγμές που θυμόμαστε με τα χρόνια. Στρώνουμε τραπέζι σίγουρα ελληνικό όπως το αγαπάει η γιαγιά μας και τα παιδιά.

Θα μαζευτούμε για να γελάσουμε και να μαλώσουμε λίγο, να ανταλλάξουμε δώρα και ευχές, να συγκινηθούμε με τα νέα που θα ανακοινωθούν, να χαζέψουμε για ακόμη μία φορά τον Σκρουτζ στην τηλεόραση, καθώς οι μικροί τρέχουν πάνω κάτω. Αυτά είναι τα δικά μας Χριστούγεννα. 

Art de la Table

 Καλό είναι να τιμήσετε τους αγαπημένους σας προσκεκλημένους και να χρησιμοποιήσετε τα κεντητά της γιαγιάς και τα λευκά είδη της μαμάς. Τώρα είναι μια καλή περίπτωση για ένα δείπνο με παραδοσιακό χαρακτήρα που ξυπνάει αναμνήσεις.

Χρησιμοποιείστε τα κεντητά για να τυλίξετε το ψωμί στο πανεράκι, τα τραπεζομάντιλα για να στρώσετε, το καλό σερβίτσιο για το φαγητό, τα ασημικά σας για να διακοσμήσετε τον χώρο πάνω στο τραπέζι.

Ότι κρύβετε όλο τον χρόνο γιατί δεν ταιριάζει στην αισθητική σας, είναι η ώρα να το βγάλετε. Πλεγμένες κάλτσες για το τζάκι, την λίγο «γραφική» πιατέλα της ξαδέλφης για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες και τα πιατάκια του γλυκού που σου άφησε με χαρά η γιαγιά για να σερβίρεις το επιδόρπιο. Χαρείτε το!

ΜΕΝΟΥ

  • Cognac
  • Ζυμωτό ψωμί
  • Ζεστή σούπα αυγολέμονο
  • Χοιρινό Κυδωνάτο
  • Αχλάδια ζαχαράτα ή σουσαμόπιτα
  • Βασιλόπιτα Πολίτικη (στρογγυλό τσουρέκι)
  • Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες

Χοιρινό Κυδωνάτο με πατάτες και λαχανικά

Για 4 άτομα

Υλικά

1 ½ κιλό μπούτι χοιρινού σε δίχτυ

600 γρ κυδώνι

400 γρ πατάτες

200 γρ καρότα

200 γρ σέλερυ

200 γρ κρεμμυδάκια στιφάδο

1 τμχ μπουκέ γαρνί

1 σκελ. sκόρδο

60 ml extra παρθένο ελαιόλαδο

120 ml λευκό ξηρό κρασί

χυμό 1 λεμονιού

ημίχοντρο αλάτι

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε τέταρτα τα κυδώνια. Τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη με νερό μαζί με το χυμό λεμονιού για να μην οξειδωθούν. Καθαρίζουμε τα λαχανικά κόβοντας τις πατάτες σε τέταρτα, τα καρότα σε ροδέλες και το σέλερυ σε κύβους.

Σε ένα ρηχό μεγάλο τηγάνι με ελαιόλαδο ροδίζουμε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές. Καρυκεύουμε, προσθέτουμε τα λαχανικά, τα κυδώνια και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Τοποθετούμε σε γάστρα, προσθέτουμε το μπουκέ γαρνί, κλείνουμε με καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ºC για 2 ½ - 3 ώρες. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα περιχύνουμε το κρέας με τους χυμούς του. Στο τελείωμα ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε το χοιρινό να ξεϊδρώσει.

* Υπολογίζουμε για κάθε μισό κιλό κρέας, 30 λεπτά ψησίματος