The ultimate Party Guide

The ultimate Party Guide

ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ

Πάρτε τις πρώτες αποφάσεις…

Πρέπει να αποφασίσετε τι πνοή θα δώσετε στο πάρτυ σας… Τι θέμα θα έχει? Ποιους θα καλέσετε? Πού θα τους καλέσετε, πότε και γιατί? Βγάλτε το budget που επιθυμείτε να ξοδέψετε και κινηθείτε αναλόγως. Δημιουργήστε τις λίστες σας, αναθεωρήστε, καταλήξτε στον τελικό αριθμό ατόμων και επιλέξτε πως θα τους καλέσετε. Τηλεφωνικά θεωρείται ανεπίσημο. Εάν θέλετε μπορείτε να στείλετε τις προσκλήσεις σας online μέσω e-cards. Ένα καλό site είναι το www.hallmark.com. Μπορείτε ωστόσο και να στείλετε τις Χριστουγεννιάτικες προπληρωμένες κάρτες του ταχυδρομείου. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχάσετε να προσθέσετε το RSVP (Παρακαλώ Απαντήστε) με ημερομηνία και τηλέφωνα επικοινωνίας.

Επιλέξτε την τούρτα, εάν απαιτείται (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά, επέτειος, γενέθλια)

Εάν προγραμματιστείτε εγκαίρως και ψάξετε αρκετά πού θα παραγγείλετε την τούρτα σας, σίγουρα μπορείτε να καταπλήξετε τους καλεσμένους με την οργάνωσή σας. Επισκεφθείτε ένα καλό patisserie, μιλήστε εξηγώντας τους την ιδιαιτερότητα της περίστασης και παραγγείλετε μία πλήρως tailored made τούρτα.

Δημιουργείστε το δικό σας μουσικό πρόγραμμα

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν λίστες ολόκληρες με έτοιμα mp3, τις περισσότερες φορές, μάλιστα, αναξιοποίητα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να χρησιμοποιήσετε όλα όσα κάνατε download τόσο καιρό, δημιουργώντας μία μεγάλη λίστα μουσικής που θα παίζει ασταμάτητα όλο το βράδυ. Εναλλακτικά, μπορείτε να κλείσετε έναν DJ (από €60 ευρώ και πάνω) και να του εξηγήσετε αναλυτικά τι θα θέλατε από την βραδιά. Συμβουλή μας, επιλέξτε πολύ προσεχτικά ποιος θα κάνει την μουσική επένδυση, συνήθως οι DJ’s παρότι έχουν ξεκάθαρες οδηγίες, ακολουθούν διαφορετικό πρόγραμμα.

ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ

Καταλήξτε στο μενού

Είτε παραγγείλετε τελικά σε catering, είτε τα παρασκευάσετε όλα μόνη/ος σας, καλύτερα είναι να έχετε χρόνο μπροστά σας για παραγγελίες που θα χρειαστούν υπομονή. Για όσους αποφασίσουν να επιδείξουν τις ικανότητές τους στην κουζίνα, χωρίστε τις λίστες για τα ψώνια σε κατηγορίες: μανάβικο, delicatessen, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, supermarket για να διευκολυνθείτε. Ψωνίστε τα είδη delicatessen νωρίτερα, αφού κάποια μπορεί να χρειαστούν ειδική παραγγελία.

Παραγγείλτε τα ποτά

Με βάση το μενού που έχετε επιλέξει, πρέπει να συνδυάσετε τις γεύσεις με τα αντίστοιχα ποτά που θα προσφέρετε. Μια καλή αρχή είναι να σκεφθείτε ποια είναι η κυρίαρχη γεύση σε κάθε ορεκτικό ή φαγητό που θα σερβίρετε. Για να βρείτε ποιο ποτό σας ταιριάζει, ταιριάξτε την κυρίαρχη γεύση του φαγητού με το βασικό στοιχείο του ποτού. Έάν συνδυάζονται, τότε κάνουν ένα καλό pairing. Μην διστάσετε να κάνετε συνδυασμούς σε όλα τα ποτά και όχι μόνο στο κρασί.

Θα διαπιστώσετε πως σχεδόν όλα, μπορούν να καταναλωθούν συνοδεία φαγητού. Αν η διαδικασία σας δυσκολεύει, επισκεφθείτε το site www.nataliemaclean.com/matcher/ για online συνδυασμούς. Για να αποφασίσετε πόσες φιάλες θα αγοράσετε, υπολογίστε σε κάθε καλεσμένο 4 ποτά, οπότε αριθμός καλεσμένων x 4 ποτά= πόσα συνολικά ποτά θα πιούν οι καλεσμένοι σας (16 καλεσμένοι x 4 ποτά = 64 ποτά). Κάθε φιάλη αλκοόλ δίνει περίπου 12-15 ποτά, ενώ το κρασί μόνο 6. Κάντε τις πράξεις και θα έχετε πόσες φιάλες χρειάζεστε.

Μόλις έχετε καταλήξει, ήρθε η ώρα να παραγγείλετε την κάβα σας για το εορταστικό βράδυ. Για τα αλκοολούχα, θα επιλέξετε τα πιο βασικά ποτά για cocktails. Καλό είναι να έχετε από ένα brand καλής Vodka, Gin, Tequila, Ρούμι, Whisky και 1-2 soft drinks (Martini, Campari).

Για το κρασί, οπωσδήποτε λευκό και κόκκινο σε αναλογία 1 προς 2, αφού το χειμώνα οι περισσότεροι προτιμούν τα ερυθρά. Σίγουρα, θα χρειαστείτε και διάφορα mixers για τα cocktails, όπως tonic για ένα Tom Collins, soda για το Mojito ή Gin Fizz, V8 χυμό τομάτας για Bloody ή Virgin Mary και ένα σιρόπι, όπως μία γρεναδίνη. Να έχετε ένα καλό στοκ από χυμούς και αναψυκτικά και φυσικά μην παραλείψετε να παραγγείλετε αρκετό εμφιαλωμένο νερό.

Φινιρίσματα

Μπορεί να σας φαίνεται πρώιμο, όμως καλό είναι να ξεφυλλίσετε περιοδικά ή να επισκεφθείτε καταστήματα décor για να καταλήξετε στην διακόσμηση του σπιτιού. Μπορεί να είστε όσο ευρηματικοί ή θεματικοί θέλετε- εξάλλου είναι το δικό σας πάρτυ.

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ

Δημιουργήστε χώρο

Από τις λεπτομέρειες που ενδέχεται να ξεχάσετε είναι η χωροταξική διαρρύθμιση του σπιτιού. Τώρα είναι η ώρα να αποφασίσετε πως θα έχετε τα έπιπλά και εάν χρειάζεται κάποια να απομακρυνθούν.

Επίσης, πρέπει να αρχίσετε να αδειάζετε το ψυγείο σας γιατί τα ψώνια για το πάρτυ θα πιάσουν όλους τους βασικούς χώρους.

Μετρήστε τα σερβίτσια!

Έχετε όσα ποτήρια χρειάζεστε και λίγα παραπάνω για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή? Σιγουρευτείτε πως διαθέτετε το σερβίτσιο που θα χρησιμοποιηθεί (μπορεί να μην χρησιμοποιήσετε μαχαιροπίρουνα) και πως είναι καλογυαλισμένο (δε θα θέλατε στάμπες νερού ή σκόνη).

Σε περίπτωση που δεν είναι αρκετά, μην αγχωθείτε υπάρχουν εταιρείες που νοικιάζουν εξοπλισμό (Ζάχος, 2105028990). Υπολογίστε πως για ένα full σερβίτσιο θα χρειαστείτε τραπέζι ροτόντας με τραπεζομάντιλο, πιάτο φαγητού, πιάτο γλυκού, πιρούνι, μαχαίρι, κουταλάκι, ποτήρι νερού κολονάτο, ποτήρι κρασιού κολονάτο, ποτήρι cocktail.

Το κόστος είναι περίπου €6,00/άτομο και πρέπει να το κλείσετε σύντομα, ειδικά εάν πλησιάζουν Χριστούγεννα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ

Ετοιμαστείτε

Ψωνίστε βάση της λίστας και φυσικά μην ξεχάσετε τα αναλώσιμα είδη, όπως χαρτοπετσέτες, παγάκια, καλαμάκια, αναδευτήρες-καστανή ζάχαρη-γαρνιτούρες για τα cocktails (ελιές, lime, λεμόνια, πορτοκάλια) κα. Μια καλή ιδέα για τα παγάκια είναι να παραγγείλετε από εταιρεία (Χιονοκρυστάλ, 801 11 60038), θα σας κοστίσει περίπου €1,50 η σακούλα των 4 κιλών. Εάν δεν έχετε cocktail set, πρέπει να προμηθευτείτε ή να ζητήσετε από κάποιον οικείο να σας το φέρει δώρο τα Χριστούγεννα (barman set, Home.Com).
Ξεκινήστε το μαγείρεμα σας από τις σάλτσες και από τα είδη που διατηρούνται στη συντήρηση.

ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ

Κάντε τα τελειώματα στα φαγητά. Αφήστε για την τελευταία μέρα όσα μουλιάζουν, χαλάνε, οξειδώνονται.

Ετοιμάστε τους χώρους, τραβήξτε τα έπιπλα, επιλέξτε την μουσική όσοι δεν προλάβατε, προσθέστε την διακόσμηση, επιβεβαιώστε τους καλεσμένους σας, βάλτε τα ποτά που χρειάζονται σε πάγο και δημιουργήστε μία γωνιά για μία self-service κάβα.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ

Τελειώστε το φαγητό ή φροντίστε για την έγκαιρη παραλαβή του. Ξεκουραστείτε και χαλαρώστε για μία υπέροχη νύχτα.

Info για παραγγελίες Catering

- Εάν χρειαστείτε service, υπολογίστε πως για κάθε 20 καλεσμένους, χρειάζεται ένας σερβιτόρος και για κάθε 70 άτομα ένας bartender (τους ζητάτε από το catering).

- Το service με περαστά ορεκτικά ενδέχεται να σας κοστίσει πολύ λιγότερο, απ’ ότι ένας buffet.

- Υπολογίστε περισσότερο φαγητό κατ’ άτομο, χωρίς όμως υπερβολές.

- Παραγγείλετε μεγαλύτερες ποσότητες από μικρότερη ποικιλία, εξοικονομεί περισσότερο.