Tortilla με ψητή πανσέτα & πικάντικη σάλτσα

Tortilla με ψητή πανσέτα & πικάντικη σάλτσα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ TORTILLA

250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

125 ml νερό

5 γρ αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΤΑ

800 γρ. χοιρινή πανσέτα

40 ml ηλιέλαιο

Φρεσκοτριμμένο αλάτι & πιπέρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

1 κρεμμύδι κομμένα σε ψιλές λωρίδες

2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες

2 κόκκινες πιπεριές

1 σκελίδα σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

80 ml ελαιόλαδο

200 γρ φασόλια κόκκινα (kidney beans can)

½ lt σκούρο ζωμό κρέατος

1 κτγ πάπρικα γλυκιά

Φρεσκοτριμμένο αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με τις tortilla, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να δημιουργήσουμε μια σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και ξεκουράζουμε για μισή ώρα.  Μοιράζουμε τη ζύμη σε ζυμαράκια βάρους 50 γραμμαρίων και τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα με τον πλάστη.

Ψήνουμε τις tortillesσε τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσουν και οι 2 πλευρές ή μπορούμε να ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 ˚C για 8-10 λεπτά και μέχρι να φουσκώσουν. Συνεχίζουμε με την πανσέτα. Βάζουμε το ηλέλαιο σε μια ρηχή και πλατιά καταρόλα και μόλις κάψει καλά, σοτάρουμε την πανσέτα μέχρι να ροδίσει.

Μεταφέρουμε την πανσέτα σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο 180 C. Όσο ψήνεται το κρέας, φτιάχνουμε την πικάντικη σάλτα. Σοτάρουμε τα λαχανικά, τη δάφνη και το σκόρδο σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σουρώνουμε και ξεπλένουμε τα φασόλια από την κονσέρβα. Προσθέτουμε τα φασόλια, αλατοπιπερώνουμε, καρυκεύουμε με την πάπρικα, σβήνουμε με το σκούρο ζωμό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ή σε φούρνο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.

TIPS

Στις tortilla, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το 60 % του αλευριού με καλαμποκάλευρο. Για πιο πλούσια γεύση της σάλτσας, προσθέτουμε 20 ml ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος.

Μερίδες: 4

Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα

Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ιωαννίδης