Χριστουγεννιάτικο πλατώ αλλαντικών

Χριστουγεννιάτικο πλατώ αλλαντικών

Η μαγεία ενός γαστρονομικού τραπεζιού δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει αλλαντικά. Ένα καλό πλατώ με αλλαντικά υπερέχει γευστικά σε ένα εορταστικό τραπέζι χάρη στην γευστική ανωτερότητα που δημιουργεί το φίνο μαρινάρισμα και η ιδιότυπη ωρίμανση των κρύων κρεάτων.

Όλα τα προϊόντα κρέατος που έχουν συντηρηθεί με το αλάτισμα, το μαγείρεμα, την ωρίμανση, το κάπνισμα, την καρύκευση και την ξήρανση, θεωρούνται ‘αλλαντικά΄ και διατίθενται σε αμέτρητες ποικιλίες ανάμεσα από ζαμπόν, σαλάμια και καρυκευμένα βοδινά.


ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Chorizo

Ισπανικό λουκάνικο σε πολλές ποικιλίες, από χοιρινό ή/και βοδινό, συνήθως έντονα καρυκευμένο με πιμέντα. Όταν αποξηραθεί γίνεται πιο πικάντικο.

Prosciutto di Parma

Αυτό το εξαιρετικό χοιρομέρι μπορεί να φθάσει τους 24 μήνες ωρίμανσης, οπότε και επιτυγχάνει την κορύφωση των αρωμάτων και της γεύσης του.
Συνδυάστε το κλασσικά με Crostini, φύλλα ρόκας, παρμεζάνα, καρύδια, λιαστές τομάτες ακόμα και με ελιές.

Coppa

Capicola, ή coppa, ιταλικό σαλάμι από τη Νεάπολη που φτιάχνεται από χοιρινό ώμο ή λαιμό.


Jamon Iberico

To Jamón Iberico είναι ένας είδος ζαμπόν, που παράγεται μόνο στην Ισπανία και Πορτογαλία. Ένα καλό ibérico διακρίνεται για την ομοιομορφία των γραμμώσεων του εσωτερικού λίπους του. Εναλλακτικά προτιμήστε το γαλλο-βάσκικο Jambon de Bayonne!

Πώς σερβίρονται

Τα αλλαντικά πρέπει να κόβονται πάντα σε πολύ ψιλές φέτες. Λόγω του λίπους τοποθετούνται σε αντικολλητικό χαρτί για να μην κολάνε οι φέτες μεταξύ τους και σε σχετική απόσταση. Διατηρήστε τα αλλαντικά σας σκεπασμένα με ειδική μεμβράνη τροφίμων για να μην στεγνώσουν.

Προτιμήστε για το σερβίρισμα μια inox πιατέλα, αφού διατηρεί καλύτερα τις κρύες θερμοκρασίες στις οποίες πρέπει να παραμείνουν για να μην αλλοιωθεί η γεύση τους.

Κατά το σερβίρισμα, τα απλώνετε ανά είδος χωρίς να σκεπάζετε το ένα με το άλλο, τοποθετώντας πρώτα τα σαλάμια από τα πιο έντονα στα πιο ελαφριά, δίπλα τα ζαμπόν ξεκινώντας από τα ωρίμανσης, τα καπνιστά και τέλος τα βραστά και τέλος τα βοδινά με τον ίδιο τρόπο επίσης. Προβλέψτε για κάθε καλεσμένο σας τρεις με τέσσερις φέτες.


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΛΑΤΩ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ

 Μορταδέλα βραστή

 Ψητό Χοιρινό με μυρωδικά

 Φιλέτο Γαλοπούλας με μέλι

 Σαλάμι Ουγγαρίας