Τσιζκεϊκ καραμέλας με γλουτένη

Τσιζκεϊκ καραμέλας με γλουτένη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

540 γρ τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών

3 αυγά μεσαίου μεγέθους

50 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1 κτγ εσάνς βανίλιας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

300ml νερό

100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

30 γρ βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

120 ml γάλα εβαπορέ χαμηλών λιπαρών

ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ

110 γρ αμυγδαλόψιχα

50 γρ αμύγδαλα χωρίς φλούδα

1 πρέζα αλάτι

¼ κτγ κανέλα

¼ κτγ μπέικιν πάουντερ

60 γρ βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180οC, στον αέρα.

Φτιάξτε τη βάση. Θρυμματίστε στο μούλτι τα αμύγδαλα, πατώντας διαδοχικά το On/Off 2-3 φορές ώστε να ψιλοκοπούν αλλά να μη γίνει σκόνη.

Σε ένα μπολ αναμίξτε με ένα κουτάλι την αμυγδαλόψιχα, τα θρυμματισμένα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Tοποθετήστε τις ειδικές χάρτινες θήκες στις υποδοχές της φόρμας μάφιν.

Μοιράστε το μείγμα αμυγδάλου στη βάση των χάρτινων θηκών και πιέστε το με ένα κουτάλι για να είναι συμπαγές.

Ψήστε τη βάση. Βάλτε τη φόρμα στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήστε τη βάση για τα τσιζκέικ στους 180οC στον αέρα για10’. Αποσύρετε τη φόρμα από το φούρνο και αφήστε τη βάση να κρυώσει ελαφρώς. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 130οC.

Φτιάξτε τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάλτε το τυρί κρέμα, τη βανίλια, τη ζάχαρη και τοα αυγά. χτυπήστε τα με αυγοδάρτη ή μίξερ χειρός μέχρι να φουσκώσει το μείγμα και να ασπρίσει. Με ένα κουτάλι μοιράστε ισόποσα το μείγμα πάνω από τη βάση αμυγδάλου και ξαναβάλτε τη φόρμα στο φούρνο για άλλα 30’ στου 130οC. Στον αέρα αποσύρετε από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.

Φτιάξτε την καραμέλα.Βάλτε τη ζάχαρη και το νερό σε μία μεσαία κατσαρόλα και τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά. Αφήστε το μείγμα να πάρει και στη συνέχεια αφήστε το σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10’ μέχρι να ξανθίνει το χρώμα του. Αποσύρετε από την φωτιά, προσθέστε το βούτυρο και το γάλα και ανακατέψτε με έναν αυγοδάρτη να ενσωματωθούν.

Ξαναβάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε το μείγμα να καραμελώσει. Μόλις πάρει βράση, αφήστε 1’ ακόμα και αποσύρετε από την φωτιά. Αδειάστε την καραμέλα σε ένα δοχείο με καπάκι, αφήστε την να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια κλείστε το καπάκι και βάλτε τη στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει.

Μοντάρετε το τσιζκέικ. Ξεφορμάρετε τα τσιζκέικ τραβώντας τα χαρτάκια από την φόρμα και τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Γαρνίρετε την επιφάνεια καθενός με μια κουταλιά του γλυκού από την καραμέλα και σερβίρετε.

TIPS

Αν θέλετε μια ακόμα πιο ελαφριά γεύση μπορείτε να παραλείψετε την καραμέλα από το γαρνίρισμα αλλά μια μικρή ποσότητα δεν θα επιβαρύνει τη διατροφή σας.

ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ

Δεν αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει αρκετά στο ψυγείο με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πολύ ρευστή όταν θέλουμε να σερβίρουμε και να μην στέκεται επάνω στα τσιζκέικ.