BreakFast - Take it Slow

BreakFast - Take it Slow

Ξυπνάμε στο παραπέντε, πλενόμαστε και ντυνόμαστε, στην καλύτερη βαφόμαστε και φτιάχνουμε τα μαλλιά μας. Μερικοί μπορεί να απολαμβάνουν κάτι μικρό στα πεταχτά, κάποιοι ένα γρήγορο στη δουλειά και άλλοι το παραλείπουν τελείως. Το πρωινό όμως είναι το πιο βασικό γεύμα της ημέρας, εξάλλου δεν έχει βγει τυχαία η παροιμία ‘Το πρωί φάε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός’.

Αν και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το πρωινό είναι πολύ σημαντικό, στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν αφιερώνεται ο απαιτούμενος χρόνος. Αν όμως σας λέγαμε ότι έστω και ένα μικρό γεύμα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να βελτιώσετε την απόδοσή σας στην εργασία, νομίζω πως θα κάνατε μία θυσία λίγων λεπτών. Να προσθέσουμε, επίσης, ότι βοηθά σημαντικά στη μείωση σωματικού λίπους, ειδικά όταν γίνεται καθημερινή συνήθεια και στη μείωση της πείνας που νιώθουμε όσο η μέρα εξελίσσεται, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η απρόσεκτη επιλογή τροφίμων και η υπερκατανάλωση λίπους. Η κούραση της εβδομάδας, ένα φαινόμενο που οφείλεται στις λίγες βιταμίνες που παίρνουμε από τα γεύματά μας, περιορίζεται και συνεπώς βρισκόμαστε σε ένα μόνιμο good mood feeling.

Τι φαγητά συνηθίζονται να καταναλώνονται στο πρωινό αποτελεί κατά κύριο λόγο θέμα κάθε χώρας. Έτσι, στην Ευρώπη συνηθίζονται τα ψωμάκια (bagel, tramezzini, baquet, ciapata), οι παρασκευές αυγών (boiled, fried, scrambled, omelet, poached, shirred), τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, γάλα), τα δημητριακά (porridge, νιφάδες βρώμης, mueslis), τα γλυκίσματα (μηλόπιτα, πίτα με φρούτα του δάσους, Danish, cake, muffins), τα αρτοσκευάσματα (croissant) και τα κρύα κρέατα (αλλαντικά), ενώ στην Ασία γαλακτοκομικά, φρούτα, πίκλες, ρύζι, σούπες ακόμα και ψάρια. Ωστόσο, αρκετές επιρροές έχουν φτάσει και από τις ΗΠΑ όπως τα Waffles με σιρόπι και pancakes.

Στην Ελλάδα, από τα αρχαία χρόνια συνηθίζονταν ο τραχανάς, το ψωμί και τα παξιμάδια, οι σούπες και μεταγενέστερα οι σπιτικές μαρμελάδες, το τοπικό μέλι και χειροποίητο γιαούρτι. Tα ξηρά ή φρέσκα φρούτα, όπως τα σταφύλια, τα σύκα και οι μπανάνες προστέθηκαν σχετικά πρόσφατα στο πρωινό μας, όταν οι διατροφολόγοι αναγνώρισαν την θρεπτική αξία και ενέργεια που προσφέρουν στην αρχή της ημέρας.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές εύκολες και έξυπνες ιδέες για πρωινό σας, όπως και αν συνηθίζετε να το καταναλώνετε. Στις βασικές αρχές για μια πιο υγιεινή ζωή είναι να διαλέγετε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, βάσει της διατροφικής πυραμίδας, να συμπεριλάβετε κάποιο λαχανικό και φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων, ώστε να εξασφαλίσετε μια καλή δόση βιταμίνης C και Α, επίσης γαλακτοκομικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Όσοι κάνετε πιο εξαντλητικές εργασίες, τα αυγά προσδίδουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες για να εξασφαλίσετε τη δύναμη που χρειάζεστε μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.

Για τις μέρες που ο χρόνος δεν είναι αρκετός, μπορείτε να ετοιμάσετε κάτι εύκολο και γρήγορο για τη δουλειά, όπως ένα γιαούρτι, να πάρετε μαζί σας ένα φρούτο, λίγο τυρί, φρυγανιές ή κριτσίνια ολικής αλέσεως. Για ένα γρήγορο πρωινό στο αυτοκίνητο ή το λεωφορείο, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα σάντουιτς ή τοστ και να συνοδέψετε με έτοιμο φυσικό χυμό φρούτων. Προτιμήστε, επίσης, φρούτα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας, όπως μπανάνες. Αποτελούν ένα full γεύμα από μόνες τους, αφού έχουν κάλιο- ιδανικό για εξασθενημένους οργανισμούς, ενέργεια- για δύναμη, είναι χαμηλές σε λιπαρά, ενώ η γλυκιά τους γεύση και ο κορεσμός που προκαλούν- λόγω των φυτικών ινών, τις καθιστούν ένα ποιοτικό σνακ σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γλύκισμα.

Breakfast for thought

Movies: Breakfast at Tiffany’s
Movies: The Breakfast Club
Movies: Breakfast on Pluto
Movies: Breakfast in Bed
Songs: Breakfast in America- Supertramp
Songs: Breakfast in Bed – UB40

Famous Breakfasts

Bacon & Egg Ice Cream – Heston Blumenthal
Plaza Athenee – Paris
Last Breakfast Charles - Morris Mount (designer of McDonalds)

Τύποι Πρωινού

Continental

Ένα continental πρωινό είναι κατά βάση απλό, ότι τρώει ο μέσος Ευρωπαίος καθημερινά. Μην περιμένετε λοιπόν να δείτε μεγάλους μπουφέδες και πολυτέλειες. Συνήθως σερβίρονται καφές, τσάι, γάλα, χυμοί, μαρμελάδες και μέλι, ψωμάκια και αρτοσκευάσματα, καθώς και δημητριακά.

 

Intercontinental

Το intercontinental περιλαμβάνει ότι και το continental σε μεγαλύτερες ποικιλίες με την προσθήκη παρασκευών αυγού (boiled, fried, scrambled, omelet, poached, shirred).

 

American

Είναι από μόνο του ένα ολοκληρωμένο γεύμα το οποίο αποτελείται από ποικιλίες τσάι- καφέ-χυμού, φρέσκα φρούτα, μαρμελάδα-μέλι, ποικιλίες αρτοσκευασμάτων (αλμυρών και γλυκών), δημητριακά, (cornflakes, porridge), παρασκευές αυγών, γαλακτοκομικά, καπνιστά ψάρια, ψημένα κρέατα σε κρύα (αλλαντικά, καπνιστά) ή ζεστή μορφή (μαγειρεμένα).

 

Diet

Περιλαμβάνει συνήθως ποικιλία ντεκαφεϊνε καφέ, αρτοσκευάσματα χωρίς γλουτένη (με φυτική μαργαρίνη), φρουτοσαλάτες, μπάρες δημητριακών, γαλακτοκομικά με 1,5 % λιπαρά, ποικιλίες πρασινάδων, παρασκευές αυγών (βραστά, ομελέτα με ασπράδια), αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΩΙΝΟΥ

EAT & GO

Μπορεί ο χρόνος να σας πιέζει όμως ένα καλό πρωινό, καθορίζει την υπόλοιπή σας ημέρα. Ένα French toast έχει αρκετούς υδατάνθρακες να σας κρατήσει μέχρι το μεσημεριανό γεύμα και επιπλέον πρωτεΐνες για δύναμη.

• Espresso
• Φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
French toast (250 θερμίδες/φέτα) με κονφιτούρα (μαρμελάδα) φρούτων του δάσους 
• Πιάτο με Cookies, Muffins, Croissants, Danish
• Yogurt Banana Split (μπανάνες κομμένες εγκάρσια, λίγο γιαούρτι από πάνω, βύσσινο και καθαρισμένα φυστίκια Αιγίνης. Σερβίρεται σε ποτήρι)

ENERGY

Για να ξεκινήσετε την ημέρα γεμάτο ενέργεια, το πρωινό πρέπει να αποτελείται από ένα ζεστό ρόφημα, φρούτα ή χυμό, ένα γαλακτοκομικό προϊόν και πρωτεΐνες σε διαφορετικό συνδυασμό κάθε ημέρα της εβδομάδας. 

• Cappuccino
• Τοματοχυμό με αυγό και σέλερυ
Ομελέτα με ασπράδια και μανιτάρια (90 θερμίδες)
• Mini brioche με Cheddar και μπρεσάολα
• Cottage cheese Parfait με πορτοκάλι & βατόμουρα (χτυπάμε το cottage με λίγο γάλα σε multi και προσθέτουμε τα φρούτα σε στρώσεις, σερβίρουμε σε ποτήρι)
• Αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα, χουρμάδες)

SUNDAY MORNING / BRUNCH


• Διπλός Ελληνικός ή ζεστή σοκολάτα συνοδεία Madeilenes
• Strawberry Shake (tip)
• Mini tramezzini με Roquefort, σύκο και καρύδια
Αυγά Benedictine (600 θερμίδες)
• Plateau τυριών με cheddar, provolone, emmental
• Plateau αλλαντικών με σαλάμι Μιλάνο, καπνιστό ζαμπόν και βραστή γαλοπούλα
• Nutella Tartufo (γεμίζουμε ένα πορσελάνινο ποτήρι με παγωτό βανίλια, με ένα scoop αδειάζουμε το κέντρο, προσθέτουμε nutella και κλείνουμε με παγωτό, παγώνουμε και σερβίρουμε με κόκκους espresso)

LOW CALORIE

Ένα low calorie πρωινό δεν χρειάζεται να το φτιάχνετε μόνο όταν είστε σε δίαιτα. Αποτελεί μία υγιεινή λύση για όσους θέλουν να προσέχουν την φυσική τους κατάσταση. Στους επώνυμους fit & chic, η Χάλι Μπέρι, η οποία λατρεύει τον καφέ, αναγκάζεται να πίνει ντεκαφεϊνέ στον οποίο προσθέτει λίγο αποβουτυρωμένο γάλα και η Σαρλίζ Θερόν, η οποία φροντίζει πάντα να μετράει τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών, διαλέγει πάντα αυτές με τον χαμηλότερο.

• 1 ποτήρι ζεστό νερό και ο χυμός ½ λεμονιού (καθαρίζει νεφρά-συκώτι, διασπάει λίπος) ή τσάι ή ντεκαφεϊνέ καφές
• Light γάλα με Weetabix ή Bio μπάρες δημητριακών
• Φρυγανιές με light 10% τυρί και βραστή γαλοπούλα
• Ζεστά ψητά λαχανικά (τομάτες, κολοκύθι, σπαράγγια)
Επιδόρπιο γιαουρτιού με βατόμουρα και μούσλι (114 θερμίδες)
• Φρουτοσαλάτα με σταφύλι, αχλάδι, πεπόνι