Η Λίλα Καραποστόλη στο Πανόραμα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Η Λίλα Καραποστόλη στο Πανόραμα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Η Λίλα Καραποστόλη είναι η ιδιοκτήτρια μιας πρωτότυπης γαστρονομικής λέσχης, όπου μπορείτε να μάθετε τεχνικές για να μαγειρεύετε γρήγορα, έξυπνα και οικονομικά, χρησιμοποιώντας συνταγές κάθε επιπέδου.

Γεννήθηκε μέσα σε δισκοπωλεία και δισκογραφικές εταιρείες. Ο πατέρας της την έπαιρνε στο δισκάδικο από δέκα χρονών για να καθαρίζει το λογιστήριο. Μετά από λίγα χρόνια πήρε προαγωγή στην πώληση και το ταμείο. Αυτή η παιδική της εμπειρία σε εργασιακό χώρο της δίδαξε πως πρέπει να κινείται. Η μουσική υπήρξε πάντοτε το μέσο έκφρασής της μέχρι την εφηβεία, όμως μετά τα σκήπτρα πήρε η γαστρονομία. Ξεκίνησε με κοινωνιολογικές σπουδές στο Deree, αλλά γρήγορα έκανε στροφή στο marketing.

Τώρα, διευθύνει έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, το cookery club «Μαθήματα Μαγειρικής», στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 299 στην Αθήνα. Εκεί διοργανώνονται μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσίας, όχι μόνο για ερασιτέχνες λάτρεις του καλού φαγητού, αλλά και για επαγγελματίες του χώρου εστίασης σε ξεχωριστά τμήματα. Εκπαιδευτές στα μαθήματα μαγειρικής είναι δημοσιογράφοι γεύσης, γνωστοί chef, sommelier, maitre σε ένα φοντάν εξαιρετικής γνώσης και κατάρτισης.

Ποια είναι η σχέση σου με την εστίαση και το φαγητό και τι σημαίνει για σένα αυτός ο χώρος;

Από τα πρώτα, κιόλας, εργασιακά μου βήματα ήμουν τυχερή γιατί συνεργάστηκα με εταιρείες σχετικές με την βιομηχανία τροφίμων. Παράλληλα παρακολούθησα σεμινάρια στον χώρο του F&B και ξεκίνησε η συνεργασία μου με το επαγγελματικό περιοδικό FOOD SERVICE. Η εμπειρία που απέκτησα μέσα και έξω από τις επαγγελματικές κουζίνες, η επαφή με διάσημους chefs ανά τον κόσμο, καθώς και τα πολυάριθμα γαστρονομικά ταξίδια & workshops, μου εξασφάλισαν μία πολύ καλή γνώση σε αυτόν τον. Συνεργάστηκα ως συντάκτρια με περιοδικά γαστρονομίας και lifestyle (Αθηνόραμα, ΟΙΝΟΤΕΛΙΑ, Glow, Γεύσεις, Hilton Magazine κ.α), υπήρξα αρχι-συντάκτρια του White Guide της Ελευθεροτυπίας, ενός ζωντανού ταξιδιωτικού λευκώματος με έμφαση στο φαγητό και τη διαμονή, καθώς και του Biblos of Cooking, μηνιαίου γαστρονομικού εντύπου για επαγγελματίες. Εξέδωσα το βιβλίο, «Παραδοσιακές Γεύσεις του Αιγαίου», το οποίο βραβεύτηκε ως «καλύτερο βιβλίο γαστρονομίας έλληνα συγγραφέα» από τα Gourmet Awards.

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια... έφτασα σε ένα σημείο να λέω με σιγουριά ότι αυτός ο χώρος είναι η ζωή μου. Αγαπώ κάθε κομμάτι του από το αυστηρά επαγγελματικό τρόπο εργασίας των μαγείρων, την βρώμικη λάντζα ενός εστιατορίου έως τις υπέροχα διατυπωμένες λέξεις για να εκφράσουν τα γαστρονομικά μου συναισθήματα και τα Μαθήματα Μαγειρικής που χτίσαμε από το 0.

Θέλεις να μας μιλήσεις λίγο για το τελευταίο σου project "Μαθήματα Μαγειρικής – The Cookery Club";

Προσπαθήσαμε πολύ να αποδώσουμε τις σκέψεις μας και να δημιουργήσουμε μία σειρά από υπηρεσίες που ταιριάζουν στον καθένα μας από όποιον χώρο κι αν προέρχεται, με κοινή συνισταμένη τη μαγειρική, το καλό φαγητό, το εξαιρετικό συνοδευτικό ποτό, τη γαστρονομία, τη κοινωνικότητα, την ανταλλαγή απόψεων και φυσικά όλοι εμείς που συνεχίζουμε να το στηρίζουμε.

Στο cookery club «Μαθήματα Μαγειρικής» μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, γαστρονομίας, ιστορίας και λαογραφίας, γευσιγνωσίες, αλλά και να φιλοξενήσετε τους καλεσμένους σας σε μοναδικά πάρτι που θα θυμάστε! Πλέον, δίνεται η ευκαιρία και σε εταιρείες να απολαύσουν τις υπηρεσίες μας είτε κλείνοντας τις συναντήσεις τους σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον, να κάνουν τα εταιρικά event, να χαρίσουν λίγο χρόνο μακριά από την εργασία ενδυναμώνοντας τις ομάδες ή και να ενοικιάσουν τον χώρο ανεξάρτητα.

Δημιουργήσαμε ένα χώρο έτσι όπως θα τον θέλαμε κι εμείς. Γεμάτο δυνατότητες, αρώματα και γεύσεις, ανθρώπους που αγαπούν την γαστρονομία, τις τέχνες, την όμορφη ατμόσφαιρα με διάθεση που μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Τo cookery club προωθεί την γνώση και την αγάπη στην μαγειρική και την γαστρονομία σε ένα κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Αποστολή μας να αναπτύσσουμε συνεχώς νέα μαθήματα, εργαστήρια, ομιλίες, γεύματα και πάρτυ που αναδεικνύουν κάθε κομμάτι της γαστρονομίας.

Πόσο επηρέασε τις επιλογές σου επαγγελματικά ο γάμος σου με το Νίκο Μακρυμίχαλο, γνωστό σεφ;

Αν και ήμουν ήδη στον χώρο αυτό, ωστόσο αν δεν ήταν ο Νίκος να με στηρίξει με την κατάρτισή, τις γνώσεις, την εμπειρία, τον επαγγελματισμό, αλλά και τις αμέτρητες εργατοώρες σε κάθε project που αναπτύσσαμε δεν θα ήταν εύκολο σήμερα να διατηρώ την Λέσχη Γαστρονομίας! Οπότε μπορώ να πω ότι του οφείλω πολλά.

Πόσα χρόνια διατηρείτε τη σχολή μαγειρικής; Πώς ξεκίνησε η ιδέα και πόσο ανταποκρίνεται σήμερα αυτό που έχετε, στο αρχικό σας πλάνο; Άλλαξε κάτι στην πορεία και αν ναι για ποιον λόγο;

Η εταιρεία ξεκίνησε την λειτουργία της το 2006 προσφέροντας επαγγελματικές υπηρεσίες στην HoReCa με food styling, δημιουργώντας μενού, κοστολογώντας και εκπαιδεύοντας προσωπικό. Σε αυτά τα πλαίσια στηριχθήκαμε για να ξεκινήσουμε με πιο απλό χαρακτήρα και πολύ αγάπη τα Μαθήματα Μαγειρικής το 2010 μέσα από μία μικρή κουζίνα. Το 2006 κάναμε το πρώτο μας πλάνο. Αυτό άλλαξε πολύ μέσα στα χρόνια, αλλά τελικά βλέπω ότι σήμερα είμαι στον δρόμο του αρχικού πλάνου. Η αγάπη του κόσμου μας έφτασε στο σήμερα.

Πόσο επηρεάζει η οικονομική κρίση μια επιχείρηση σαν τη δική σας; Έχετε ζήσει επιχειρηματικά και καλύτερες εποχές, παλαιότερα. Υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές που δυσκολεύουν την κατάσταση σε αυτόν τον χώρο;

Η κρίση σίγουρα δυσκόλεψε πολύ τον κόσμο, αλλά προσέφερε και μία μεγάλη ευκαιρία. Να σταματήσουν να τα βρίσκουν έτοιμα, να κοπιάσουν για να δημιουργήσουν και απολαύσουν το δικό τους αποτέλεσμα. Αυτό ήταν και η βασική ιδέα στα Μαθήματα Μαγειρικής. Να φτιάχνουμε μόνοι μας όσα αγαπάμε, να τα προσφέρουμε με την ίδια αγάπη και να τα απολαμβάνουμε με παρέα. Ο κόσμος αγάπησε αυτή την ιδέα! Επιχειρηματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι συνδυάστηκαν διαφορετικοί παράγοντες μαζί (ιδέα, τιμή, ποιότητα, ανθρώπινο πρόσωπο) που μας οδήγησαν σε έναν χώρο που πραγματικά συγκέντρωνε όλα τα στοιχεία που θέλει να βρει κανείς γύρω από την γαστρονομία.

Η πολιτική σας να κρατάτε χαμηλές τιμές στα δίδακτρα αλλά και να προσφέρετε μειωμένες τιμές σε ανέργους, πώς προέκυψε και κατά πόσο διευκολύνει τη δουλειά σας;

Οι χαμηλές τιμές είναι μία κίνηση δική μας για να καταφέρουμε όλοι να κάνουμε αυτό που επιθυμούμε. Εμείς να προσφέρουμε τα μαθήματα καθημερινά κάνοντας τον χώρο μας βιώσιμο και ο κόσμος να απολαύσει αυτό που θέλει σε μία τιμή που μπορεί. Σίγουρα, υπάρχουν δραστηριότητες για όλους και σε διαφορετικές τιμές. Ξεκινώντας από τις τιμές για τους κατόχους κάρτας ανεργίας – ένα κοινό που θέλει αλλά δυσκολεύεται, μέχρι μαθήματα για έμπειρους, επαγγελματίες με εξειδίκευση.

Ποιές είναι οι βασικές δραστηριότητες στη σχολή σας και τι μπορεί να μάθει κανείς στον χώρο σας; Από ποιους απαρτίζεται το team και ποια η δική σου θέση ακριβώς;

Αποτελούμε μία Λέσχη Γαστρονομίας (The Cookery Club), οπότε προσφέρουμε κάθε δραστηριότητα συνυφασμένη με τον χώρο μας από μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, ζαχαροτεχνικής και παιδικά έως βραδιές αφιερωμένες στην γαστρονομία και γαστρονομικά events σε εταιρείες που θέλουν να ξεχωρίσουν ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης.

Πόσες ώρες δουλεύεις την ημέρα, πώς συνδυάζεις μια τόσο απαιτητική δουλειά με την οικογένεια;

Πολλές... Πάρα Πολλές. Το μυαλό δεν σταματά να σκέφτεται. Η επιχείρηση είναι ένα ακόμα παιδί. Και σαν παιδί θέλει και απαιτεί. Εσύ πρέπει να βρίσκεσαι εκεί για να κρίνεις και ανταποκριθείς ανάλογα. Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν είναι εύκολο όταν μάλιστα προσπαθείς να το συνδυάσεις με οικογένεια. Αλλά με τον κατάλληλο προγραμματισμό εργασίας, όλα μπαίνουν σε μία ροή.

Είσαι μία γυναίκα επιχειρηματίας. Ποιο πιστεύεις είναι το μέλλον για την γυναικεία επιχειρηματικότητα; Τι σε βοήθησε στην μέχρι τώρα επαγγελματική σου πορεία;

Νομίζω ότι την έμπνευση και την υποστήριξη ως γυναίκα επιχειρηματίας, την βρήκα από ένα δίκτυο γυναικών που υποστηρίζει την γυναικεία επιχειρηματικότητα, την I for U Greek Mentoring. Γι αυτό δανείζομαι το όραμα της όπως το δημοσιεύει... στην ιστοσελίδα της μιας και ενέπνευσε και εμένα.

«Οι γυναίκες έχουν καταπληκτικές ιδέες και λειτουργούν μ' έναν τρόπο, που τις διαφοροποιεί από τους άνδρες. Όταν αντιλαμβάνονται τις δυνατότητές τους και ενθαρρύνονται για να τις αξιοποιήσουν, είναι ικανές να κάνουν θαύματα. Παραδοσιακά, η Ελληνική κοινωνία δεν έχει, μέχρι στιγμής, ενθαρρύνει τις γυναίκες ν' ακολουθήσουν το δρόμο του επιχειρείν. Πάντα τους προτείνονται πιο «ασφαλείς», υπαλληλικές επιλογές. Η οικονομία της χώρας όμως χρειάζεται υγιείς, καινοτόμες, εξωστρεφείς, ανθρώπινες επιχειρήσεις και για να τις αποκτήσει, πρέπει να υποστηρίξει και να ενισχύσει τις Ελληνίδες. Το όραμά μας είναι να δούμε τις Ελληνίδες να παίρνουν τη θέση που τους ανήκει στον επιχειρηματικό στίβο, να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη νέα τάξη πραγμάτων. Γι' αυτό θέλουμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο δίκτυο Mentoring, για νέες γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν πετυχημένες επιχειρηματίες. Θέλουμε να συνδέσουμε άμεσα τις αποφοίτους των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, σε επίπεδο τόσο εκπαίδευσης όσο και δικτύωσης. Έρχεται μια στιγμή που το κάθετί μπορεί να σου φανεί βουνό. Τότε είναι που χρειάζεται κάποιος να σε πάρει απ' το χέρι και να σου δείξει πώς να το περάσεις. Μέσω του πρόγραμματος Mentoring, οι μέντορές στο I for U είναι έμπειροι επιχειρηματίες και εκπαιδευτικοί, που μπορούν να βοηθήσουν να δούμε τα πράγματα από άλλη σκοπιά, να μας ενθαρρύνουν στην καθημερινή μας πορεία προς την επιτυχία. Το iforU σκοπεύει, ξεκινώντας άμεσα, να προσφέρει μια σειρά από ευκαιρίες σε κάθε γυναίκα, να μοιραστεί και να δικτυωθεί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η σχέση του iforU με κοινωνικά και επαγγελματικά δίκτυα, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, επιτρέπει σε όλες τις γυναίκες να μοιραστούν γνώση και εμπειρία με άλλες γυναίκες-επιχειρηματίες σε όλον τον κόσμο. Στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε τις σχέσεις αυτές για να ενισχύσουμε τις νέες επιχειρηματίες στην Ελλάδα».

Ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησής σας και οι στόχοι σας;

Σίγουρα θέλουμε να εξελισσόμαστε συνεχώς και προς κάθε κατεύθυνση που αφορά τον χώρο μας. Μας ενδιαφέρουν οι συνέργιες, είμαστε ανοιχτοί σε προκλήσεις και νέες συνεργασίες και εξετάζουμε αυτή την στιγμή διαφορετικά σενάρια.