Παράξενα Έθιμα Χριστουγέννων

Παράξενα Έθιμα Χριστουγέννων

Κένυα

Λόγω του κλίματος, το χριστουγεννιάτικο γεύμα θυμίζει κάτι από καλοκαιρινή ραστώνη. Έτσι, οι Κενυάτες αντί της παραδοσιακής γαλοπούλας, κάνουν μπαρμπεκιου στον κήπο τους! Ο Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος, μάλιστα, θυμίζει κάτι από Άνοιξη εφόσον στολίζουν τις εκκλησίες τους με μπαλόνια, λουλούδια και κορδέλες.

Ιρλανδία

Σε μια χώρα που εκδηλώνει εμπράκτως το πάθος της για το εθνικό ποτό, τη μπύρα Guinness, οι κάτοικοι αφήνουν έξω από την πόρτα του σπιτιού τους ένα μπουκάλι μπύρας και μια κρεατόπιτα για να τσιμπήσει κάτι ο κουρασμένος Santa Claus, αλλά και να βρέξει το στόμα του.

Φινλανδία

Ανήμερα Χριστουγέννων, ο κόσμος επισκέπτεται το νεκροταφείο κρατώντας αναμμένα κεριά σε ανάμνησή των νεκρών τους. Παραμονή Πρωτοχρονιάς και πριν την επίσκεψη του Santa Claus, φυσικά δεν παραλείπουν να κάνουν και μια σάουνα, για να τους βρει ο χρόνος καθαρούς.

Νορβηγία

Οι Νορβηγοί αφήνουν μια γαβάθα χυλό, το λεγόμενο "nisse" στη σιταποθήκη για να το φάει ο καλικάντζαρος που προστατεύει το κτήμα τους, ενώ αφού στολίσουν τοχριστουγεννιάτικο δέντρο πιάνονται όλοι χέρι-χέρι γύρω από αυτό και τραγουδούν τρία χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Μ. Βρετανία

Τα παιδιά ρίχνουν το γράμμα τους στον "Father Christmas" στη φωτιά του τζακιού, ώστε να ανέβει από την καμινάδα και να ταξιδέψει ως το Βόρειο Πόλο. Αν το γράμμα καεί αμέσως πρέπει να το ξαναγράψουν. Παράδοξο επίσης, πως σε μερικές περιοχές της χώρας κρατάει γερά «το έθιμο του γλεντιού»: αφού σκοτεινιάσει, οι αγρότες πηγαίνουν στα περιβόλια, σχηματίζουν παρέες γύρω από τα παλαιότερα δέντρα και πίνοντας μπύρα τραγουδούν τα κάλαντα και πυροβολούν τα κλαριά για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Ουκρανία

Το έθιμο θέλει τον Παγωμένο Πατέρα να φθάνει με το έλκηθρο, το οποίο σέρνουν τρεις τάρανδοι, με τη συνοδεία ενός κοριτσιού. Το «Κορίτσι-Νιφάδα» φορά ένα λαμπερό μπλε κοστούμι με λευκή γούνα και στέμμα με το σχήμα χιονονιφάδας.

Ιταλία

Η Strega Befana, κάτι σαν το δικό μας Άη Βασίλη, είναι μία μάγισσα, η οποία πετά πάνω από την Ιταλία με μια σκούπα και μοιράζει δώρα στα καλά παιδιά και κάρβουνο στα άτακτα. Στη Νάπολη Παραμονή Πρωτοχρονιάς, αξιοσημείωτο είναι το έθιμο να πετάνε τα παλιά τους έπιπλα από τα μπαλκόνια. Εκείνη την ημέρα όλοι οι πεζοί κοιτάνε ψηλά για να μην τους έρθει τίποτα στο κεφάλι. Επίσης, δεν είθισται να τρώνε γαλοπούλα, αλλά τηγανητό χέλι!

Αυστραλία

Το έλκηθρο του Santa Claus δεν το σέρνουν τάρανδοι, αλλά οχτώ καγκουρό!

Χαβάη

Ο Santa Claus δεν χρησιμοποιεί έλκηθρο, αλλά ένα κανό για να μοιράσει τα δώρα, τα οποία συνήθως είναι συνυφασμένα με το κλίμα, π.χ. Wind-surf, surf boards, κα. Οι Χαβανέζοι, αφού φάνε παραδοσιακά χοιρινό, σούπα noodles και σολομό, τραγουδούν με κιθάρες και γιουκαλίλι τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες σε χαβανέζικο ρυθμό.

Ιαπωνία

Αν και τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν επίσημη γιορτή της χώρας, αφού μόνο το 1% του πληθυσμού της είναι Χριστιανοί, ωστόσο, οι Ιάπωνες τρώνε, πλέον, γαλοπούλα και στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα δώρα τους τα φέρνει ο Hoteiosho, μια θεότητα του ιαπωνικού πάνθεον, ο οποίος γνωρίζει ποια παιδιά είναι καλά, αφού έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Ρωσία

Τη νύχτα των Χριστουγέννων ντύνουν στ' άσπρα μια κοπέλα του σπιτιού και να τη βάζουν να παριστάνει την Παναγία.

Σικελία

Οι χωρικοί βγάζουν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων νερό από τα πηγάδια και ραντίζουν τα ζώα τους, γιατί πιστεύουν ότι το νερό αυτό είναι αγιασμένο, επειδή την ίδια ώρα γεννιέται και ο Σωτήρας του κόσμου.

Σαρδηνία

Στη Σαρδηνία πιστεύουν ότι όποιος γεννηθεί τη νύχτα των Χριστουγέννων και μάλιστα τα μεσάνυχτα, φέρνει την ευλογία του Θεού όχι μόνο στους δικούς του, αλλά και στους γείτονες εφτά σπιτιών κοντά στο δικό του.

Γαλλία

Tην παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι, για να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς ο Πατέρας των Χριστουγέννων (Pere Noel) που θα κατέβει από την καμινάδα, καθώς κοιμούνται. O Pere Noel συνοδεύεται από ένα άλλο παππούλη τον Pere Fouettard, ο οποίος δέρνει ελαφρά τα παιδιά που ήταν άτακτα κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Ελλάδα

Έθιμο κυρίως της Δ. Μακεδονίας, που το συναντάμε και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας. Την παραμονή των Χριστουγέννων παίρνουν από το τζάκι κάρβουνα τα οποία συμβολίζουν και από ένα γεωργικό προϊόν όπως σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι κλπ. Αν τα κάρβουνα έχουν καεί μέχρι το πρωί τότε η σοδειά δεν θα είναι καλή... Σε κάποια μέρη της Ελλάδας η βασιλόπιτα, ουδεμία σχέση έχει με αυτή που έχουμε συνηθίσει. Παρασκευάζεται με κρέας και μοιάζει περισσότερο με κρεατόπιτα.