Παραγγέλνοντας Βιολογικά

Παραγγέλνοντας Βιολογικά

Μια φυσική εξέλιξη αλλάζει το διατροφικό καθεστώς στις επισιτιστικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, είτε πρόκειται για εστιατόρια, catering, fast-food, είτε για εταιρείες τροφίμων & Α’ υλών.

Η μόδα στον χώρο των τροφίμων, ανέκαθεν, ξεκινούσε από τα εστιατόρια και προχωρούσε στην λιανική, όμως αυτήν τη φορά μια μεγάλη αλλαγή διαμορφώνει το σκηνικό διαφορετικά. Η αύξηση της ζήτησης σε οργανικές και φυσικές τροφές στα σημεία λιανικής πώλησης, οδήγησε τις εταιρείες τροφίμων να στραφούν στην παρασκευή νέων προϊόντων φυσικής διατροφής και φυσικά τα εστιατόρια στην αλλαγή των μενού τους με πιο ελαφριές και υγιεινές επιλογές.

Να πούμε πως φυσικές τροφές λέγονται αυτές που δεν περιέχουν συνθετικά συστατικά και πιστοποιημένα οργανικά προϊόντα θεωρούνται όσα συμπίπτουν με τα κριτήρια του USDA (Υπουργείο Γεωργίας Ηνωμένων Εθνών) και κατ’ επέκταση κάθε υπουργείου Γεωργίας.

«Πρόκειται για μία σχεδόν παρθένα αγορά που τώρα έχει αρχίσει και γίνεται μόδα- η ανάπτυξή της θα είναι διψήφια» σημειώνει ο Μπιλ Στιούαρτ, πρόεδρος της εταιρείας Real Foodservices, ο οποίος διευθύνει τη χορτοφαγική γραμμή προϊόντων MoonRose της εταιρείας Sysco, μια γιγάντια εταιρεία τροφίμων της Νοτίου Αμερικής.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Οργάνωση Εστιατορίων (National Restaurant Association) περίπου το 53% των εστιατορίων με μέση κατ’ άτομο χρέωση 25 δολ. έχουν στα μενού τους οργανικές τροφές.

Στον εμπορικό χώρο του φαγητού, γνωστές αμερικάνικες αλυσίδες όπως η TGI Friday’s (μέλος της Carlson Restaurants Worldwide, πολυεθνική), η O’Naturals και η Chipotle Mexican Grill διευρύνουν συνεχώς τα μενού τους με νέες γεύσεις βασισμένες σε οργανικές και φυσικές τροφές, κυρίως ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για υγιεινά φαγητά από τους πελάτες τους. Τα τμήματα R&D των εταιρειών Sodexho και Compass μελετούν την νέα αυτή τάση για να μπορούν να προσφέρουν νέα προϊόντα στους πελάτες τους.

Στο βιομηχανικό catering, τροφοδοσία ιδρυμάτων και εταιρειών σε τακτική βάση, έχουμε επίσης αλλαγές. Οι ευαίσθητες μονάδες όπως σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία, ήδη έχουν ζητήσει αλλαγή των τροφών που διατίθενται στα κυλικεία τους. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν, σερβίρει από το 2003 hamburger από 100% οργανικό μοσχάρι της ντόπιας αγοράς.

Στα σχολεία του Berkeley της Καλιφόρνια, επίσης διαθέτουν οργανικές τροφές, το Πανεπιστήμιο του Yale προσφέρει στο μενού του κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής και σαλάτες από βιολογικά λαχανικά, τρία από τα λύκεια στο Rhode Island λειτουργούν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με vending machines τα οποία έχουν μόνο οργανικές τροφές και η πολιτεία σκοπεύει να εφαρμόσει το μέτρο για τις ευαίσθητες βιομηχανικές μονάδες σε όλη την Καλιφόρνια.Στα ίδια μέτρα έχει ενταχθεί επίσης και η Αγγλία σε εστιατόρια και νοσοκομεία, όπως το Norwich University Hospital.

Στη μεγάλη έκθεση τροφίμων Hotel-Motel Show, που διεξήχθη στο Σικάγο οι επισκέπτες παρουσίασαν έντονο ενδιαφέρον για τις φυσικές τροφές. Όπως σημειώνει η Caroline Kies, business development manager της εταιρείας White Wave Inc., παραγωγού Silk soy milk, “ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις με τα οργανικά προϊόντα, η ανταπόκρισή του για το τόφου ήταν πολύ μεγάλη» - τόφου, λαχανικό που μοιάζει με τυρί από φασόλια σόγιας.

Η υγιεινή διατροφή δεν είναι απλά μια μόδα. Είναι ένας τρόπος ζωής. Ο κόσμος έχει πλέον συνειδητοποιήσει πως η διατροφή είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για την υγεία και διατήρηση του οργανισμού που τους συντηρεί, όταν από τη μια το άγχος της ζωής να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, από την άλλη οι γρήγοροι ρυθμοί στους οποίους πρέπει να κινηθούν τους ζημιώνει.

Η νέα κατηγορία προϊόντων διατροφής αποτελεί νέες δυνατότητες κέρδους σε όσες εταιρείες αποφασίσουν να την εκμεταλλευτούν.