Caipirinha Cocktail

Caipirinha Cocktail

H μοναδικότητα της γεύσης της οφείλεται στην Βραζιλιάνικη κασάσα (cachaça), το ποτό του φτωχού, ένα εκ περιδρομής ρούμι από ζαχαροκάλαμα, γνωστό και ως pinga. Συνηθίζονταν ως straight ποτό μόνο από ντόπιους, ναυτικούς και χωριάτες, όμως με την διάδοση των cachaçarias (bar-restaurants που σερβίρουν ποικιλία από cachaças), εξελίχθηκαν και τα cocktails. 

Αν και δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε και ποιος την δημιούργησε, η λέξη προέρχεται από το Πορτογαλέζικο caipira, το οποίο σημαίνει χωριάτης, με την κατάληξη –inha που υποδηλώνει το μικρό, ακούγεται δηλαδή σαν χωριατάκος. Αρκετοί βραζιλιάνοι ισχυρίζονται πως αποτελούσε γιατροσόφι για τα κρυώματα και τους πονόλαιμους, χρησιμοποιώντας χυμό από lime, cachaça και μέλι (για να κατέβει το φάρμακο εύκολα, αργότερα αντικαταστάθηκε από την ζάχαρη), ενώ με την ανακάλυψη του cocktail προστέθηκε και ο πάγος. Όσο άχαρο και αν γίνεται όταν προσπαθεί κανείς να την μεταφράσει, η Caipirinha- είναι γένους θηλυκού και αποτελεί ένα ιδιαίτερα δροσερό και ελκυστικό cocktail. 

TIPS

• Quanto pior a cachaça, melhor a caipirinha– όσο χειρότερη η cachaça, τόσο καλύτερη η caipirinha, λένε οι Βραζιλιάνοι και δεν έχουν άδικο. Οι καλύτεροι mixologists του κόσμου ισχυρίζονται πως όσο πιο διαυγής και φθηνή, τόσο καλύτερη και πιο δυνατή η caipirinha. 

• Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν δεν βρίσκουμε cachaça μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε vodka, αλλαγή που μας δίνει το παρεμφερές caipiroska ή ρούμι που μας δίνει το caipirissima. 

• Το φρέσκο lime είναι απαραίτητο για να δώσει μια αυθεντική γεύση εξωτισμού, στη Βραζιλία χρησιμοποιούν limões galegos ένα είδος lime με λιγότερο έντονη τη γεύση του, παρότι διατηρεί τα όξινα στοιχεία, επιτρέποντας ωστόσο το ποτό να υπερτερεί του lime. 

• Αν θέλουμε να δώσουμε μια πιο φρουτώδη χροιά στο cocktail, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα φρέσκα φρούτα, αντί για lime. Η "Passionfruit Caipirinha" ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο από ένα τυπικό batida. Επίσης, οι κύβοι πάγου μπορούν να αντικατασταθούν από τριμμένο πάγο.

• Για να περιορίσουμε την οξύτητα της μπορούμε να αντικαταστήσουμε το lime με πορτοκάλι ή μανταρίνι, που χαρίζουν στο ποτό πιο γλυκές νότες, ωστόσο πρέπει και να περιορίσουμε τη ζάχαρη. Κάποιοι προσθέτουν και φρέσκα φύλλα μέντας, προσδίδοντας δροσιά στο ποτό. Παραδοσιακά τo cocktail απαιτεί την χρήση λευκής βραζιλιάνικης ζάχαρης, όχι καστανής και σε καμία περίπτωση σιρόπια ζάχαρης ή στυμμένο χυμό από limes. 

Cocktail Caipirinh

Κλασσική Caipirinha

Υλικά 

80 ml κίτρινη κασάσα

¾ lime κομμένο σε τέταρτα

2 κτγ καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα old fashioned ποτήρι προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα κομμάτια του lime. Τα δουλεύουμε με ένα γουδοχέρι (muddle) για να γίνει η ανάμειξη των αρωμάτων. Προσθέτουμε τριμμένο πάγο μέχρι πάνω, συμπληρώνουμε την κασάσα και σβήνουμε με λίγη σόδα. 

Caipirinha Κεράσι

Υλικά 

80 ml κίτρινη κασάσα

¾ lime κομμένο σε τέταρτα

2 κτγ καστανή ζάχαρη

7-8 κεράσια

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κεράσια από το κουκούτσι τους με έναν κερασοκαθαριστή. Σε ένα old fashioned ποτήρι προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα κομμάτια του lime και τα καθαρισμένα κεράσια. Τα δουλεύουμε με ένα γουδοχέρι (muddle) για να γίνει ηανάμειξη των αρωμάτων. Προσθέτουμε τριμμένο πάγο μέχρι πάνω, συμπληρώνουμε την κασάσα και σβήνουμε με λίγη σόδα. 

Caipirinha με λεμονοροδάκινα

Υλικά 

80 ml κίτρινη κασάσα

¾ lime κομμένο σε τέταρτα

2 κτγ καστανή ζάχαρη

½ λεμονοροδάκινο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το ροδάκινο από τη φλούδα και το κουκούτσι του και το περνάμε από ένα blender . Σε ένα old fashioned ποτήρι προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα κομμάτια του lime και την πούλπα από το ροδάκινο. Τα δουλεύουμε με ένα γουδοχέρι (muddle) για να γίνει η ανάμειξη των αρωμάτων. Προσθέτουμε τριμμένο πάγο μέχρι πάνω, συμπληρώνουμε την κασάσα και σβήνουμε με λίγη σόδα.