Sustainable table-Η νέα μόδα των gourmets

Sustainable table-Η νέα μόδα των gourmets

Έγινε μόδα από τις οικολογικές οργανώσεις και σιγά σιγά αγαπήθηκε από τους ερασιτέχνες γευσιγνώστες. Τώρα το κίνημα των Sustainable Tables έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις στις ΗΠΑ που άγνωστοι gourmets έρχονται σε επαφή μεταξύ τους διοργανώνοντας γεύματα, τα earth dinners όπως τα αποκαλούν, που συνάδουν με τους κανόνες της ‘αειφόρου κατανάλωσης’.

Ανάμεσα στα -σχεδόν μέχρι σήμερα- αιρετικά πιστεύω των Αμερικανών, το κίνημα προωθεί το τρίπτυχο “Shop Smart, Eat Healthy, Enjoy Locally-Seasonally”. Ουσιαστικά αποτελεί βασικό κομμάτι της αειφόρου γεωργικής ανάπτυξης που υποστηρίζει τις μη επιζήμιες γεωργικές πρακτικές, την προστασία του περιβάλλοντος, τον σεβασμό στην ανθρώπινη εργασία και αμοιβή μέσω του Fair Trade, αλλά και την προστασία των ζώων. 

 Η βιώσιμη διατροφή, όπως θα μεταφράζαμε ελεύθερα τον όρο, ουσιαστικά συνοψίζει όλες τις προσπάθειες των ανθρώπων σε συλλογικό επίπεδο προς την οικολογική διατροφή και συνείδηση. Έτσι τα περισσότερα πλέον gourmet sites ασχολούνται με τα βιολογικά τρόφιμα, την εποχικότητα και τοπικότητα των τροφών, την επιστροφή στο σπιτικό φαγητό, την ασφάλεια των οικολογικών πρακτικών γεωργίας, την ανθρώπινη αντιμετώπιση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως και να το δείτε, φαίνεται καθαρά πως δημιουργείται ένα είδος παγκόσμιου διατροφικού ακτιβισμού που αποδεικνύει την έντονη ανάγκη των ανθρώπων για δράση.