Εργαλεία για το καθάρισμα των ψαριών!

 ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Θα θέλαμε να τρώμε ψάρια πιο συχνά, όμως και μόνο που πρέπει να τα καθαρίσουμε μας πιάνει ένας πανικός. Αν και τα περισσότερα ιχθυοπωλεία, τα παραδίδουν έτοιμα και καθαρισμένα, τίποτα δεν συγκρίνετε με την γνώση που κερδίζετε! Ειδικά μάλιστα αν έχετε ως χόμπυ το ψάρεμα... Και αν σας λέγαμε πως με τα σωστά εργαλεία, το καθάρισμά τους μπορεί είναι υπόθεση λίγων λεπτών? Παρακάτω θα βρείτε τα πιο σημαντικά εργαλεία για τον καθαρισμό, την απολέπιση, το φιλετάρισμα και το ψήσιμό τους. Κάποιοι με ένα μαχαίρι μπορούν να καθαρίσουν κιλά, άλλοι θέλουν τον εξοπλισμό τους. Εμείς συλλέξαμε τα βασικά και σας εξηγούμε πώς θα σας χρησιμεύσουν!

1. Ψαλίδι ψαριών

Χρησιμεύει για να κόβετε τα πτερύγια των ψαριών που καίγονται κατά το ψήσιμο και τα βράγχια που πικρίζουν εάν τα αφήσετε. Αν και στην αγορά θα βρείτε ειδικό μαχαίρι ψαριού, το οποίο διαθέτει κλίση στα ψαλίδια του για να κόβετε και την κοιλιά, ωστόσο και με ένα μαχαίρι γενικής κουζινικής χρήσης μπορείτε να κάνετε την ίδια δουλειά. 

 

2. Απολεπιστής (ή ψαροκαθαριστής) ψαριών 

Συμπαθέστατο εργαλείο, αφού κάνει όλη την δουλειά για σας. Στην αγορά μπορεί να το βρείτε ως μονό εργαλείο με ειδική οδοντωτή λάμα που καθαρίζει μόνο τα λέπια του ψαριού ή ως διπλό με τη λάμα για τα λέπια και επιπλέον με κόφτη για το άνοιγμα της κοιλιάς του ψαριού για να αφαιρούνται τα εντόσθια (€6,50, Αφοί Κιουρτζόγλου).

 

3. Μαχαίρι φιλεταρίσματος Zwilling

Από τα πιο σημαντικά εργαλεία, όπου σε καμία περίπτωση δεν κάνετε έκπτωση στην τιμή ή στην ποιότητα. Το καλό μαχαίρι διαθέτει ατσαλένια κοφτερή λάμα, δυνατή λαβή για ασφάλεια και είναι ελεγμένη αντιβακτηριδιακά με laser. Η συγκεκριμένη μάρκα είναι από τις καλύτερες επενδύσεις, αφού όχι μόνο θα σας εξυπηρετήσει, αλλά επίσης θα σας παρέχει ασφάλεια με λιγότερο κόπο στο φιλετάρισμα. Μπορείτε να βρείτε το μαχαίρι με ατσαλένια λαβή για γερά κρατήματα και διπλή ενίσχυση, αν καθαρίζετε συχνά ψάρια ή το μαχαίρι με την ίδια λάμα, αλλά πιο οικονομική λαβή.

 

4. Λαβίδα για κόκαλα ψαριών 

Ειδικό εργαλείο για να αφαιρείτε τα μικρά κόκαλα από τα ψάρια πριν ή αφού τα μαγειρέψετε. Μοιάζει με μεγάλο τσιμπηδάκι φρυδιών με αιχμηρές μύτες για να πιάνει τα κόκαλα χωρίς να καταστρέφει το ψάρι ή να σας λερώνει. Κατάλληλο για ψάρια τα οποία θέλουμε να φιλεταριστούν και σερβιριστούν χωρίς κόκαλα. Ιδιαίτερα βολικό για να σερβίρετε καθαρό φιλέτο σε παιδιά. 

 

5. Θερμόμετρο ψησίματος ψαριών 

Ηλεκτρονικό θερμόμετρο με φωτεινή ένδειξη και ανοξείδωτη πιρούνα. Εύκολο στη χρήση του χάρη στον αισθητήρα που διαθέτει και βολικό για να σερβίρετε το ψάρι στην ιδανική του θερμοκρασία. Δείχνει το επίπεδο ψησίματος με δυνατότητα μέτρησης από 48ºC - 100 ºC. Κάθε ψάρι έχει διαφορετικό τρόπο ψησίματος ή μαγειρέματος, γεγονός που αναδεικνύει και την γεύση του. Συνήθως οι συνταγές μας δίνουν τους χρόνους μαγειρέματος ανά κιλό ψαριού. Για να είμαστε σίγουροι ότι το ψάρι μαγειρεύτηκε σωστά, η εσωτερική του θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 78ºC.