Winter Warmers Cocktails

Winter Warmers Cocktails

Με τα πρώτα κρύα, μας έρχεται αυτή η ενδόμυχη ανάγκη για ζεστασιά.Τρέχουμε, κρυβόμαστε κάτω από ζεστά σκεπάσματα, ξεθάβουμε παλιές αγαπημένες ταινίες και πίνουμε ζεστά ροφήματα με μία δόση αλκοόλ. Είναι αυτή η αίσθηση της θεραπευτικής ευφορίας που αφήνει ο συνδυασμός της παιδικής ανάμνησης του γάλακτος με την ενηλικίωση που φέρνει το αλκοόλ για να κατευνάσει τα ζωηρά πνεύματα.

Τα winter warmers θα μας κρατήσουν ζωντανούς όλο το χειμώνα με όρεξη για γευστικούς πειραματισμούς. Μια καλή ιδέα είναι να τα σερβίρετε και σε φίλους ένα απόγευμα της Κυριακής απολαμβάνοντας τη χειμωνιάτικη θαλπωρή. Δημιουργήστε ένα bar με όλες τις απαραίτητες πρώτες ύλες, όπως γάλα, σοκολάτα, κακάο, μέλι, διάφορα βότανα και μπαχαρικά και φυσικά αλκοόλ και μετατραπείτε σε αλχημιστές.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΖΕΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Russian Hot Chocolate
Ρωσικό οινοπνευματώδες ρόφημα που προκαλεί εσωτερική παραγωγή ενέργειας με αποτέλεσμα να θερμαίνει το σώμα τους χειμερινούς μήνες. Σε κάθε σπίτι προσθέτουν τα δικά τους μπαχαρικά και βότανα για να δώσουν το άρωμα που θέλουν. Σερβίρεται σε ψηλά ποτήρια του καφέ. 

  
Υλικά για τη σοκολάτα
480 γρ bitter σοκολάτα

250 ml γάλα

125 ml κρέμα γάλακτος

15 γρ ζάχαρη

Υλικά για το ρόφημα

120 ml Kahlua

60 ml Vodka

 
Εκτέλεση
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας σιγά σιγά με ξύλινη σπάτουλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη ζάχαρη. Σουρώνουμε το μείγμα και το τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε με τα υλικά του ροφήματος και βράζουμε για 12 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ξεκουράζουμε για άλλα 12’ πριν σερβίρουμε.

 * Δεν ανακατεύουμε ποτέ με σύρμα, για να μην εγκλωβίσουμε οξυγόνο στη σοκολάτα.

 
ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 


Gluhwein
Αγαπημένο ρόφημα από τον μεσαίωνα. Η προσθήκη μπαχαρικών και το βράσιμο εξηγεί το κακής ποιότητας κρασί που χρησιμοποιούσαν τότε. Σερβίρεται ζεστό με εσπεριδοειδή και μπαχαρικά ως αντίδοτο για ένα χειμωνιάτικο Σαββατόβραδο, ιδίωςαυτά των Χριστουγέννων. Συνήθως προσθέτουν επίσης μέλι, αμύγδαλα και σταφίδες.

 
Υλικά 
30 γρ καστανή ζάχαρη

125 ml νερό

2 ξυλάκια κανέλας

6 τμχ γαρύφαλλο

ξύσμα 1 πορτοκαλιού

χυμό 1 πορτοκαλιού

500 ml κόκκινο κρασί*

* ξηρό κόκκινο κρασί, pinot noir κατά προτίμηση για να κάνετε ένα πιο ελαφρύ ρόφημα ή cabernet sauvignon για ένα δυνατό ποτό. 

 
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και τέλος το κρασί. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, σουρώνουμε και σερβίρουμε σε κούπες μέχρι τα 2/3 της επιφάνειας. Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού, με επιπλέον σπασμένα κομμάτια κάρδαμου και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο ή μέλι αντί για ζάχαρη. 

 *Δεν βράζουμε το μείγμα, γιατί θα εξατμιστεί η αλκοόλη από το κρασί. 

ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ


Ζεστό γιορτινό ρόφημα
Θεωρείται επίσημη παραλλαγή του eggnog και δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό cartoon. Προσφέρεται την Πρωτοχρονιά και αποτελεί ένα από τα γιορτινά ποτά της περιόδου των Χριστουγέννων. Σερβίρεται σε μεγάλη κούπα του καφέ, κατά προτίμηση γυάλινη. 

Tom and Jerry
4 άτομα

Υλικά
180 ml ρούμι

4 αυγά

60 ml brandy

4 γρ μαγειρική σόδα

250 ml ζεστό γάλα

4 γρ πούδρα μοσχοκάρυδου

15 γρ extra φίνα κρυσταλλική ζάχαρη

 
Εκτέλεση
Σε δύο μπολ αναμείξεως χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια με ένα σύρμα μέχρι να γίνουν μαρέγκα, το ίδιο και τους κρόκους προσθέτοντας λίγη ζάχαρη για να σφίξουν. Στο μπολ των κρόκων ενσωματώνουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας προσεχτικά με ξύλινη σπάτουλα. Προσθέτουμε την μαγειρική σόδα και τη μισή ποσότητα ρούμι. Συμπληρώνουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη. 

Σε ζεστές κούπες χωρίζουμε το μείγμα, διαλύοντας το με το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε προσεχτικά. Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο ρούμι και γαρνίρουμε μεμοσχοκάρυδο. 

 * Οι κούπες θα πρέπει να είναι ζεστές. 

** Το ανακάτεμα στην κούπα πρέπει να γίνει προσεχτικά και προς την ίδια φορά για να δημιουργηθεί ο ανάλογος αφρός, χωρίς να κόψει το μείγμα. Για το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς

 
Παραδοσιακό ποτό που καθιερώθηκε στην Βαλτιμόρη, γι’ αυτό και η παραλλαγή του Baltimore Eggnog. Συνηθίζεται το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, όταν μαζεύονται όλοι οι φίλοι για να ψάλλουν τα κάλαντα και να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια. 

Egg Nog
4 άτομα

Υλικά 
240 ml διπλή κρέμα γάλακτος ελαφρώς χτηπημένη

12 κρόκοι αυγών

60 γρ ζάχαρη άχνη

90 ml brandy

90 ml whisky

60 ml ρούμι

12 ασπράδια αυγών

60 γρ ζάχαρη άχνη

μοσχοκάρυδο

 
Εκτέλεση
Σε μίξερ χτυπάμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και όλη την ποσότητα του αλκόολ μέχρι το μείγμα να έχει βελούδινη υφή. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν σε μαρέγκα συμπληρώνοντας την υπόλοιπη ζάχαρη. Ενσωματώνουμε τα δύο μείγματα και ομογενοποιούμε με την κρέμα ανακατεύοντας με μία σπάτουλα. Σερβίρουμε σε ζεστές ψηλές κούπες και γαρνίρουμε με πούδρα μοσχοκάρυδου.