Θερμοκρασία:Πώς την ελέγχουμε

Θερμοκρασία:Πώς την ελέγχουμε

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ BBQ EXPERT

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε να αντιμετωπίσετε στο bbq, είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας. Ειδικά αν χρησιμοποιείτε συσκευές με κάρβουνο και λιγότερο με υγραέριο, θα χρειαστεί να δοκιμάσετε αρκετές φορές τις καύσιμες ύλες σας σε διάφορους συνδυασμούς μέχρι να βρείτε τους χρόνους που χαρίζουν το καλύτερο ψήσιμο στα κρεατικά σας.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση και σταθερότητα της θερμοκρασίας και οι περισσότεροι σχετίζονται με τα καύσιμα και την συσκευή που διαθέτετε.

ΈΛΕΓΧΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΗ ΚΑΡΒΟΥΝΟΥ

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι η σωστή ανάπτυξη θερμοκρασίας. Όταν ανάβετε την φωτιά, χρησιμοποιώντας το δοχείο εκκίνησης, χρειάζονται τουλάχιστον 15 λεπτά μέχρι το κάρβουνο να είναι έτοιμο για ψήσιμο. Για να το καταλάβετε, θα δείτε στάχτη πάνω τους και η φωτιά θα έχει ένα έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα.

Από την τοποθέτησή τους στο bbq, απαιτούνται άλλα 5 λεπτά μέχρι να καίνε χωρίς φλόγα, δημιουργώντας αρκετή στάχτη στην επιφάνειά τους. Από το σημείο εκείνο και για μία ώρα περίπου η ένταση της θερμοκρασίας δεν θα είναι ίδια. Μέχρι να περάσει η μία ώρα από την πυροδότησή της, η ένταση θα έχει μειωθεί αρκετά, καθιστώντας αρκετά δύσκολο το ψήσιμο.

Από την στιγμή που τα κάρβουνα ή το υγραέριο βρίσκεται σε θερμοκρασία για ψήσιμο, πρέπει να δημιουργήσετε ζώνες υψηλής έντασης θερμοκρασίας και χαμηλότερης. Για να το επιτύχετε, χωρίζετε τα κάρβουνα σε τρεις ζώνες και μεταφέρετε το φαγητό από την δυνατή ζώνη στην μέτρια ή στην κρύα.

Χρησιμοποιείστε την καυτή ζώνη για να δημιουργήσετε κρούστα και να θωρακίσετε τα κρέατα, την μέτρια για να τα ψήσετε και την κρύα για απλό ζέσταμα ή για να αποφύγετε το κάψιμο. 

Κατά το ψήσιμο μπορείτε να ελέγχετε τις εξόδους οξυγόνου, ανοίγοντας ή κλείνοντας τον εξαερισμό. Το οξυγόνο ανεβάζει την ένταση της θερμοκρασίας, ενώ η έλλειψή του την μειώνει έως και σβήνει.

Η σχάρα στο bbq έχει θέσεις για να σας δίνει την δυνατότητα να ψήνετε όπως επιθυμείτε. Όσο πιο κοντά είναι η σχάρα στα κάρβουνα, τόσο μεγαλύτερη η ένταση της θερμοκρασίας. Προτιμήστε την θέση αυτή για να τελειώσετε το κρέας σας με κρούστα και χρώμα.

Αποφύγετε το χρονοβόρο μαγείρεμα σε δυνατή θερμοκρασία, αφού το κρέας όχι μόνο θα καεί, αλλά θα δημιουργήσει φλόγες που θα δυσκολευτείτε να μετριάσετε πριν ψήσετε άλλο κομμάτι κρέατος.

ΈΛΕΓΧΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

Ο έλεγχος της θερμοκρασίας σε συσκευές υγραερίου είναι σαφέστατα ευκολότερος. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να ρυθμίζετε τους διακόπτες και τα πορτάκια εξαερισμού. Ωστόσο, η θερμοκρασία χρειάζεται τον χρόνο της για να φτάσει στα επιθυμητά επίπεσα έντασης.

Έτσι, για παράδειγμα σε μία συσκευή με τρεις διακόπτες, το καλύτερο είναι να λειτουργήσετε όπως και με τις ζώνες στα κάρβουνα. Θα ρυθμίσετε τον πρώτο διακόπτη σε δυνατή θερμοκρασία, τον μεσαίο σε μέτρια και τον τελευταίο σε πολύ χαμηλή ή κρύα. Κάθε ζώνη σας επιτρέπει να ψήσετε ανάλογα το στάδιο του ψησίματος στο οποίο βρίσκεστε.

Μερικές συσκευές, ιδιαίτερα οι πιο οικονομικές, δεν καταφέρνουν να φτάσουν σε πολύ δυνατές θερμοκρασίες. Η δημιουργία ζωνών θέρμανσης σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι εφικτή, μιας και η ένταση που αναπτύσσεται είναι μέτρια. Προθερμάνετε καλά τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν το ψήσιμο. Εάν η συσκευή σας διαθέτει καπάκι για ψήσιμο σε φούρνο, χρησιμοποιείστε το για καλύτερα αποτελέσματα σε χοντρά ή μεγαλύτερα κομμάτια.

Βασικός κανόνας στις θερμοκρασίες: Τα μικρότερα και λεπτότερα κομμάτια απαιτούν υψηλές και γρήγορες θερμοκρασίες, ενώ τα πιο χοντρά και μεγάλα σταθερές και μέτριες.