Προετοιμασία πριν το BBQ

Προετοιμασία πριν το BBQ

Η σωστή προετοιμασία του πόστου σας, θα σας διευκολύνει να αφοσιωθείτε περισσότερο στο ψήσιμο, αλλά και να απολαύσετε καλύτερα την παγωμένη σας μπύρα! 

Το Τέλειο Σημείο
Εφόσον έχετε συναρμολογήσει την συσκευή bbq, το πρώτο που πρέπει να σκεφτείτε είναι το σημείο εκείνο που θα σας επιτρέψει να ψήσετε με ευκολία. Καλύτερα να επιλέξετε έναν χώρο άμεσα προσβάσιμο στην κουζίνα σας, μιας και ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας, όπως η συγκέντρωση των πρώτων υλών, οι μαρινάδες, τα μπαχαρικά και αρτύματα είναι συγκεντρωμένα εκεί.

Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται κατά το ψήσιμο, είναι πολύ σημαντικό να μην τοποθετήσετε την συσκευή δίπλα σε εύφλεκτα υλικά, όπως ξύλινα κλαδιά, εφημερίδες ή υφάσματα ή σε σημεία που δεν εξαερίζονται επαρκώς. Το έδαφος που θα επιλέξετε πρέπει να είναι επίπεδο για να στέκεται το bbq σωστά και η παροχή υγραερίου να γίνεται σωστά.

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που ψήνετε με κάρβουνο, η φωτιά θα πρέπει να διοχετεύεται σε όλα τα σημεία για να έχετε ομοιόμορφο ψήσιμο στα κρεατικά σας. Μία σημαντική υπενθύμιση κατά το ψήσιμο που δεν πρέπει να αμελήσετε είναι ότι ενδέχεται να πέσουν στο έδαφος σπίθες, καρβουνάκια ή και καμένο λίπος.

Αυτό σημαίνει πως αν το δάπεδό που έχετε τοποθετήσει το bbq είναι ξύλινο, υπάρχει ύψιστος κίνδυνος φθοράς. Ωστόσο, μία καλή λύση είναι να προμηθευτείτε από το εμπόριο ένα μεγάλο φύλλο αλουμινίου για να καλύψετε την επιφάνεια της συσκευής, αφήνοντας τουλάχιστον ένα μέτρο ελεύθερο σε κάθε πλευρά. Αποφύγετε την λειτουργία του σε εσωτερικούς χώρους, εκτός αν πρόκειται για επιτραπέζιο, ηλεκτρικό bbq.

Σκεφτείτε πως όχι μόνο υπάρχει κίνδυνος φωτιάς από κοντινά εύφλεκτα υλικά, όπως κουρτίνες, αλλά επίσης το μονοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται από την καύση είναι τοξικό. Για τους ίδιους λόγους αποφύγετε να ψήσετε κάτω από γκαζέμπο, πέργκολα, κληματαριά ή χαμηλά δέντρα. Φροντίστε το σημείο που επιλέξατε να φωτίζεται επαρκώς για να εποπτεύετε με ευκολία όλες τις διαδικασίες.

Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αφήσετε το bbq χωρίς κάποιον να επιβλέπει τον χώρο. Ιδιαίτερα, αν κοντά βρίσκονται παιδιά. Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε εξασφαλίσει τρόπο κατάσβεσης της φωτιάς σε περίπτωση ατυχήματος.

Καλό είναι να έχετε προμηθευτεί ένα μικρό τσουβαλάκι με άμμο και ένα κουτί με χοντρό αλάτι, έναν πυροσβεστήρα χωρίς να αμελήσετε κουτί πρώτων βοηθειών με ειδικό σπρέυ εγκαυμάτων. Για να βεβαιωθείτε ότι σβήσατε την συσκευή υγραερίου, κλείστε τον πιλότο, όπως επίσης και την παροχή.

Σε περίπτωση που ψήνετε με κάρβουνο, απομακρύνετε μετά το άναμμα της φωτιάς το οποιοδήποτε προσάναμμα ή αναπτήρα από τις εστίες και φυλάξτε τα σε σκιερό χώρο μακριά από παιδιά. Η ενδυμασία σας στο ψήσιμο θα σας προφυλάξει από καψίματα και λεκέδες που δεν φεύγουν.

Προμηθευτείτε ειδική ποδιά ψησίματος, γάντια και προστατέψτε τα πόδια σας με κλειστά παπούτσια. Αν ψήνετε καλοκαιρινούς μήνες, καλό είναι να φοράτε και καπέλο και να δροσίζεστε συχνά με μια παγωμένη μπύρα.


Προετοιμασία χώρου εργασίας

Δύο μέρες πριν

Εάν το bbq βρίσκεται κλεισμένο στην ειδική θήκη προστασίας και δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και καιρό, θα πρέπει να το ανοίξετε. Καθαρίστε το καλά από σκόνες, αράχνες και άλλες βρωμιές. Πλύνετε τις σχάρες του και όποιο άλλο σημείο έρχεται σε επαφή με τις πρώτες ύλες.

Ελέγξτε την για τυχόν φθορές όπως τρυπημένα καλώδια και βεβαιωθείτε για την φιάλη που σας απέμεινε από την προηγούμενη χρήση. Προσπαθείστε να την ανάψετε για να είστε σίγουροι πως δουλεύει σωστά. 

Μία ημέρα πριν

Αρχίστε να μαρινάρετε τα κομμάτια του κρέατος που θα ψήσετε. Θα χρειαστούν αρκετές ώρες στην μαρινάδα μέσα στην συντήρηση πριν το ψήσιμο. Προμηθευτείτε αέριο, κάρβουνο ή πριονίδι. Αν έχετε και άλλα πιάτα που θα σερβίρετε, ξεκινήστε την προετοιμασία τους. 

Νωρίτερα της ίδια ημέρας

Μαρινάρετε τα μικρά κομμάτια κρέατος, περάστε τα κρέατα στα σουβλάκια και ζυμώστε τα μπιφτέκια. Προετοιμάστε τις σάλτσες σας και ξεκινήστε να κόβετε τις σαλάτες σας. Αν πρόκειται να καπνίσετε κρέατα, πρέπει να ξεκινήσετε από νωρίς την προετοιμασία του καπνίσματος με τα πριονίδια. Τοποθετείστε αρκετές μπύρες στο ψυγείο για να τις έχετε συνέχεια κρύες, όποτε τις θελήσετε.

Κάθε καλός μάγειρας που σέβεται τον εαυτό του οφείλει πριν το μαγείρεμα να έχει το πόστο του έτοιμο για να μην τρέχει τελευταία στιγμή να μαζέψει τα υλικά του. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχετε μαζέψει κοντά σας όλες τις πρώτες ύλες, εργαλεία και τα σχετικά με την φωτιά.

Έτσι, σιγουρευτείτε πως δίπλα σας βρίσκονται τα καύσιμα (κάρβουνο, ξυλοκάρβουνο, πριονίδια, μία έξτρα φιάλη υγραερίου), τα εργαλεία σας (πινέλο, λαβίδες, πιρούνες, σπάτουλες, βούρτσα καθαρισμού, θερμόμετρο, σχάρες), είδη προστασίας (γάντια, ποδιά, καπέλο), σκεύη σερβιρίσματος (πιατέλες, πιάτα), σκεύη προετοιμασίας (ξύλο ή πλαστικό κοπής, μαχαίρι, πιρούνι, σακούλες σκουπιδιών, χαρτιά κουζίνας, πετσέτες), υλικά (καρυκεύματα, αρτύματα, σάλτσες) και φυσικά 2-3 παγωμένες μπύρες για να απολαύσετε το πιο δημοφιλές σπορ!

Στρώστε το τραπέζι και ανάψτε την φωτιά μία ώρα με τριάντα λεπτά πριν το ψήσιμο. Εάν ψήνετε με κάρβουνο χρειάζεστε 40 λεπτά, στην περίπτωση που έχετε bbq υγραερίου τότε 20 λεπτά πριν είναι ένα καλό διάστημα, ενώ αν χρησιμοποιείτε συσκευή καπνίσματος μία ώρα πριν πρέπει να ξεκινάτε τις υπόλοιπες διαδικασίες (τα πριονίδια έχουν τοποθετηθεί ώρες πριν).

Πριν το ψήσιμο 

Καθαρίστε την σχάρα σας με μία βούρτσα και λαδώστε την για να μην κολλάνε τα κρεατικά. Προσθέστε πριονίδι, εάν χρειάζεται, στην περίπτωση που δουλεύετε με κάρβουνο. Σκεφτείτε πως απαιτείται περίπου μία κούπα κάθε ώρα που ψήνετε. Ένα βοηθητικό τραπέζι θα σας εξυπηρετήσει αρκετά για να ακουμπάτε δίσκους και εργαλεία και μία παροχή νερού (ή πιο απλά ένα μπολ με νερό) για να πλένετε τα χέρια σας ή για οποιαδήποτε άλλη εργασία. 

Ξεκινήστε!

Αρχίστε να ψήνετε με υλικά απλά όπως λαχανικά, χοιρινό ή παϊδάκια, μετά ψήστε εκείνα τα κομμάτια τα οποία σερβίρονται και καταναλώνονται ζεστά όπως μπιφτέκια, σουβλάκια, κομμάτια κοτόπουλου ή μπριζόλες. Μην ξεχνάτε πως πριν τα κόψετε πρέπει να τα αφήσετε να ξεκουραστούν για να μην χαθούν οι εσωτερικοί χυμοί τους. Σερβίρετε μερικές παγωμένες μπύρες για να απολαύσετε τα πρώτα κρεατικά και γευτείτε τον κόπο της γευστικής σας δημιουργίας.

Πριν προχωρήσετε ανεβάστε την θερμοκρασία για να καούν τυχόν λίπη ή μικρά κομμάτια κρέατος. Συνεχίστε το ψήσιμο με τα πιο σκληρά κρεατικά όπως κομμάτια μοσχαριού ή βοδινού κρέατος, μεγάλα κομμάτια κρέατος.

Μετά το ψήσιμο

Καθαρίστε τις σχάρες σας από τα λίπη. Αδειάστε τον κάρβουνο και τις στάχτες ή τα καμμένα πριονίδια σε ειδικό μεταλλικό κάδο, φροντίζοντας ότι η φωτιά έχει σβήσει εντελώς και δεν έχουν απομείνει αποκαΐδια.