Food for Thought

Food for Thought

Ferran Adria

Το Food for Though εξετάζει το φαγητό ως τροφή για σκέψη μέσα από την avant garde δημιουργικότητα του ανατρεπτικού εστιατορίου El Bulli.

Το pop βιβλίο συνδυάζει debates, κείμενα δημοσιογράφων και round tables μεταξύ καλλιτεχνών, chefs, ρεστοκριτικών, γκαλεριστών και ανθρώπων του πνεύματος που έγιναν συνδαιτυμόνες για μία μοναδική βραδιά, αντικατοπτρίζοντας την προσωπικότητάς τους και τα έργα τους μέσα από το διάσημο εστιατόριο.

Αποτελεί μία σπάνια εργασία, στην οποία ο Richard Hamilton, ένας από τους πιο θρυλικούς πατέρες της pop art και ο Vicente Todoli, διευθυντής του Tate Modern London, εξερευνούν την σχέση δημιουργικότητας στο El Bulli και τέχνης.

Ferran Adria

Αν και ο Adria εργάστηκε για πρώτη φορά στο El Bulli το 1983, ήταν το 1984 όταν πρωτοπήρε τα ηνία του εστιατορίου ως Chef de Cuisine.

Αρχικά επιδόθηκε στη μελέτη χιλιάδων βιβλίων και κλασσικών συνταγών, ειδικά της Nouvelle Cuisine και το 1987 αποφάσισε να αξιοποιήσει την γνώση αυτή, δημιουργώντας την δική του σειρά συνταγών με αφορμή τα λόγια του Chef Jacques Maximin στις Κάννες: «Το δημιουργείν δεν συμπεριλαμβάνει και την αντιγραφή».

Ως το 2001 συνέλεξε προσωπικά πιάτα υπογραφές του και συνταγές για να δημιουργήσει τον πρώτο του κατάλογο. Ο κατάλογος σήμερα συμπεριλαμβάνει πάνω από 1,500 πιάτα κατηγοριοποιημένα με βάση την χρονιά και παρουσιάζει την εξέλιξη του διάσημου Chef μέσα από τα διαφορετικά στυλ επαγγελματικής μαγειρικής που αργότερα ονομάστηκαν «μοριακή γαστρονομία».