Τα Μαθήματα Μαγειρικής Υποστηρίζουν Την Μεσογειακή Διατροφή!

Τα Μαθήματα Μαγειρικής Υποστηρίζουν Την Μεσογειακή Διατροφή!

Με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό ανακοινώνουμε την πλήρη υποστήριξή μας προς το επικείμενο ντοκιμαντέρ "Το Τέλειο Γεύμα" (The Perfect Meal), το οποίο κάνει πρεμιέρα στις 13 Σεπτεμβρίου 2023!

Αυτή η συναρπαστική ταινία που αποκαλύπτει τη μαγεία της Μεσογειακής Διατροφής συνάντησε με απόλυτη συνεργασία τον κόσμο της επιστήμης, γαστρονομίας, της εστίασης και της διατροφής.

Στη Σχολή ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, ενθαρρύνουμε την ανακάλυψη και την ανάδειξη της πολυπλοκότητας της κουζίνας και της διατροφής. Το "Τέλειο Γεύμα" αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτήν την προσέγγιση, παρέχοντας βαθύτερη κατανόηση για τον πλούτο της Μεσογειακής Διατροφής και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη.

Μαζί, μπορούμε να ενθαρρύνουμε την υγιεινή διατροφή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα για έναν καλύτερο κόσμο.

Πρεμιέρα ντοκιμαντέρ "Τέλειο Γεύμα"

Το εξαιρετικό κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ «Το Τέλειο Γεύμα» (The Perfect Meal) κάνει πρεμιέρα στις 13/9/2023 στο Δαναό και συνεχίζει με επιλεγμένες προβολές.

Σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μερκούρη, το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τα μυστικά της Μεσογειακής Διατροφής, ταξιδεύοντας από την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν μεταξύ άλλων διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες της εστίασης: Νικόλαος Σκαρμέας (ΕΚΠΑ - Columbia University), Αντωνία Τριχοπούλου (Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας), Walter Willett (Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ), Miguel Angel Martinez-Gonzalez (Πανεπιστήμιο της Ναβάρα), Cecilia Samieri και Mathilde Touvier (INSERM), καθώς και οι βραβευμένοι Chef Μαριάννα Λειβαδιτάκη και Xavier Pellicer. Επιστημονική σύμβουλος του ντοκιμαντέρ είναι η Μαίρη Γιαννακούλια (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο). Είναι μία μοναδική συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας και Κορέας, σε παραγωγή των Anemon Productions, Yuzu Productions, Abacus και Bassim Pictures.

Οι βασικοί χαρακτήρες του ντοκιμαντερ που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην κατανόηση της Μεσογειακής Διατροφής συνθέτουν την πραγματική εικόνα και προτείνουν «το τέλειο γεύμα» για την υγεία των ανθρώπων, αλλά και την περιβαλλοντική προστασία του πλανήτη.

Μέσα από τη συμβολή των σεφ, την επιστημονική έρευνα και την αφοσίωση των ανθρώπων, η ταινία αναδεικνύει την δημιουργία της σύγχρονης Μεσογειακής Διατροφής.

Team of the Predimed Study in Navarra 3 Chris de Bode small


Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο πλαίσιο της έκθεση "Foodprint" που ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και παρουσιάζει διάφορες πτυχές της Μεσογειακής Διατροφής στον σύγχρονο κόσμο μέσα από τον φακό πέντε εξαιρετικών φωτογράφων: Johann Clausen, Elena Heatherwick, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Chris de Bode και Maria Contreras Coll. Αυτοί οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν την ομορφιά των τοπίων, την πολυπολιτισμική κληρονομιά και την κοινωνική σημασία της διατροφής στις περιοχές της Μεσογείου. Η Μεσογειακή Διατροφή, που βασίζεται στη λιτότητα, το μοίρασμα και την εποχικότητα, έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως μέρος της Άυλης Κληρονομιάς της ανθρωπότητας λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων της!

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Συμπληρώνοντας την έκθεση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει περισσότερο τη Μεσογειακή Διατροφή μέσα από παράλληλες εκδηλώσεις που συμπληρώνουν αυτήν την εμπειρία:


Επιστημονικές Συζητήσεις: Οι προβολές του ντοκιμαντέρ συμπληρώνονται από συναρπαστικές συζητήσεις και συνεντεύξεις με επιστήμονες και ειδικούς του χώρου της διατροφής.

Διατροφή & Υγεία του Εγκεφάλου 16/9/2023
Q&A με τον Νικόλαο Σκαρμέα, Καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ και Columbia University και την Μαίρη Γιαννακούλια, Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτητικής συμπεριφοράς Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διατροφή & Παιδική Παχυσαρκία 17/9/2023
Q&A με την Δρ. Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Διατροφή & Καρκίνος 18/9/2023
Q&A με την Αντωνία Τριχοπούλου, Ακαδημαϊκός Πρόσεδρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Yale. Σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ

Διατροφή & Βιωσιμότητα 19/9/2023
Q&A με τον Θοδωρή Τζωρτζόπουλο, Διευθυντής Περιεχομένου της ερευνητικής οργάνωσης διαΝΕΟσις

Ειδικά Μαθήματα Μαγειρικής: Τα μαθήματα μαγειρικής προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να μάθουν πώς να προετοιμάσουν μεσογειακά φαγητά με γνώμονα την υγιεινή διατροφή, τις τεχνικές της μαγειρικής τέχνης και την απογείωση των γεύσεων. Περισσότερα στο www.mathimatamageirikis.gr

Μεσογειακή Διατροφή: Όσπρια & Δημητριακά (menu) 18:00-21:00 |20/9/2023

Μεσογειακή Διατροφή: Fine Dining (menu) 17:00-21:00 |22/9/2023

Μεσογειακή Διατροφή: Λαχανικά & Φρούτα (menu) 18:00-21:00 |27/9/2023

Μεσογειακή Διατροφή: Comfort Meals (menu) 18:00-21:00 |29/9/2023

Διαγενεακό Εργαστήριο στο ΕΜΣΤ: Σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό τμήμα του μουσείου, αυτό το εργαστήριο προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση της Μεσογειακής Διατροφής και της συνεισφοράς της στην υγεία.
23/9/2023, 7/10/2023, 11/10/2023, 25/10/2023 στο ΕΜΣΤ με δωρεάν συμμετοχή

Συλλογικό έργο στο ΕΜΣΤ: Μπορεί μία εικόνα να αποτυπώσει τις αξίες της μεσογειακής διατροφής; To Foodprint, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθηνών (ΕΜΣΤ), το WWF Ελλάς στο πλαίσιο της καμπάνιας #Eat4Change και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας-Νεάπολης, προσκαλεί φωτογράφους όλων των ηλικιών να συμμετάσχουν σε ένα συλλογικό φωτογραφικό έργο το οποίο θα παρουσιαστεί στο ΕΜΣΤ και θα ανανεώνεται καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης.
Καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης στο ΕΜΣΤ

Προπώληση: https://www.danaoscinema.gr/movie/to-teleio-geyma-the-perfect-meal/ 

Σε συνεργασία με: Goethe-Institut Athen, Open Farm, Mathimata Mageirikis, Εκδόσεις Μεταίχμιο - Ekdoseis Metaixmio, ΕΛΛΟΚ - Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ΕΔΔΕ -Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος-, Alzheimer Athens, Ethnofest & Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2023