ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ | ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ
- Αφιέρωμα Μαΐου
- Very Popular
- Επίπεδο Basics
Οι φωτογραφίες στο site είναι ενδεικτικές και ενδεχομένως να διαφέρουν από το τελικό προϊόν.
Περιγραφή
Λυχναράκια ή Μελετίνια, χαρακτηριστικά πασχαλινά εδέσματα που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι.
Παραδοσιακό έθιμο από τον τόπο της Σαντορίνης όπου κάθε Κυριακή του Πάσχα προετοιμάζουν τα μελετίνια, πιτάκια με μυζήθρα, ζάχαρη και μαστίχα με ένα ιδιαίτερο τρόπο στο «κέντημα» τους. Το δαντελένιο περίτεχνο σχήμα ήταν απόδειξη νοικοκυροσύνης και ο συνδυασμός με την απαλή γεύση τυριού και μέλι χαρακτηριστικό γευστικό της νησιώτικης περιοχής.
Αντίστοιχα στην Πάρο τα συναντούμε τα μυζηθροπιτάκια και στην Κρήτη τα λυχναράκια.
Για γέμιση και μυρωδιά χρησιμοποιείται τόσο η κανέλα, όσο και η μαστίχα ή ξύσμα λεμονιού, βάρσαμο (δυόσμο), εσάνς αμυγδάλου, καθώς και τα τελευταία χρόνια εσάνς βανίλιας.
Αυτές οι μικρές διάσημες ταρτλέτες φτιάχνονται σε πολλές παραλλαγές. Εμείς θα ασχοληθούμε με τις βασικές. Κρητικά Καλιτσουνάκια της στιγμής όπως τα λένε, Καλιτσουνάκια ανεβατά με μαγιά ή προζύμι και Μελετίνια από την Σαντορίνη.
Πείτε μας το στόχο σας
ή καλέστε μας στο 2109882378 ή επικοινωνήστε μαζί μας στο info@mathimatamageirikis.gr για να γνωριστούμε.