Άρθρα
(+30) 210 9882378

Tomahawk, ίσως η πιο νόστιμη μπριζόλα του κόσμου ! Featured

Tomahawk, ίσως η πιο νόστιμη μπριζόλα του κόσμου !

Κι αν όχι η πιο νόστιμη, τότε σίγουρα η μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή από όλες, με όνομα που παραπέμπει στο τσεκούρι των Ινδιάνων της Αμερικής και ξυπνά τον πολεμιστή μέσα σου.Tomahawk λέγεται το ινδιάνικο τσεκούρι με το ιδιαίτερο σχήμα που δάνεισε το όνομά του σε ένα τρόπο κοπής βόειας μπριζόλας. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα rib eye steak (μάτι της σπαλομπριζόλας) με τη διαφορά ότι το tomahawk αφενός κόβεται σε πάχος περίπου 5 εκατοστών και αφετέρου συμπεριλαμβάνει το γιγάντιο και καθαρισμένο από το κρέας του, κόκκαλο της σπαλομπριζόλας, το μήκος του οποίου φτάνει τα 15 έως και 20 εκ.! Ονομάζεται και Cowboy Steak – μπριζόλα του γελαδάρη δηλαδή. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, United States Department of Agriculture – USDA, η κοπή αυτή γίνεται σε μπριζόλες από το 6ο μέχρι και το 12ο πλευρό. Το δε βάρος καθεμιάς τέτοιας μπριζόλας αυτού του τύπου μπορεί να φτάσει τα 1.000 έως και 1.200γρ.! Απευθύνεται λοιπόν σε κρεατοφάγους με γενναίο στομάχι ή σε 2 άτομα τουλάχιστον… Γευστικά δεν διαφέρει και πολύ από μια αντίστοιχης ποιότητας -και ωρίμανσης- απλή σπαλομπριζόλα, όμως σίγουρα υπερτερεί στην όψη, στην …κόψη και φυσικά στην τιμή η οποία κυμαίνεται ανάλογα τη ράτσα του βοδινού από την οποία προέρχεται. 

Πως ψήνεται;
Δεν απαιτεί κάποιο ιδιαίτερο τρόπο. Ψήνεται όπως τα rib-eye και οι σπαλομπριζόλες στη σχάρα, στα κάρβουνα και στο φούρνο. Λόγω του μεγέθους του όμως, αφού απομακρυνθεί από τη φωτιά χρειάζεται να σταθεί, περισσότερο χρόνο πριν κοπεί (10-15 λεπτά), έτσι ώστε να προλάβει να μεταφερθεί η θερμοκρασία από το κόκκαλο ως την καρδιά του φιλέτου, επιτρέποντάς του να μείνει ζουμερό, όταν θα κοπεί σε φετούλες, όπως μια ταλιάτα.

Εκπαιδευτικό σεμινάριο ΤΟΜΑΗΑWK: Εκπαιδευόμαστε στο τέλειο ψήσιμο της tomahawk, στην λεπτεπίλεπτη σάλτσα που θα την συνοδέψει...

WACS very small

Μεγάλη Αναγνώριση από την World Association of Chefs Societies!

 Τα Μαθήματα Μαγειρικής Culinary Center & Cookery Club μετά από αυστηρή αξιολόγηση και πληρώντας τα υψηλά διεθνή εκπαιδευτικά κριτήρια που έθεσε η Παγκόσμια Οργάνωση των Chefs (World Association Of Chefs Societies) λάβανε την Διεθνή Πιστοποίηση της WACS. Περισσότερα εδώ.

 

Stay in touch