ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ
(+30) 210 9882378

Πολιτική Ασφαλείας & Υγιεινής

Ασφάλεια των Τροφίμων & Υγιεινή Πολιτική

Η Πολιτική Ασφάλειας & Υγιεινής Τροφίμων δημιουργήθηκε από τα ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ για να προσδιορίσει τα διάφορα βήματα που εμπλέκονται στον χειρισμό των τροφίμων τόσο κατά τα μαθήματα, όσο και κατά την προετοιμασία και τις διαδικασίες που ακολουθεί η σχολή πριν και μετά τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Η πολιτική εξηγεί πώς να ενεργούν τα μέλη και οι μαθητές όσον αφορά την χρήση των τροφίμων, πώς να προχωρήσουν σε αυτά τα βήματα, αλλά και να ορίσει τις αξίες που την διέπουν σχετικά με την ασφάλεια στο χώρο.

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ

ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  
Οι εργαζόμενοί μας αντιμετωπίζουν με συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες περιλαμβάνουν:
* Αυστηρή Προσωπική υγιεινή
* Τακτικό πλύσιμο των χεριών
* Σωστή προετοιμασία παρασκευών πριν τα μαθήματα στο χώρο εργασίας
* Γάντια μίας χρήσης, ποδιές μία χρήσης και σκεύη σε εμφανές σημείο για να αλλάζονται σε κάθε στάδιο της παραγωγής τροφίμων
* Υγειονομικές προδιαγραφές και καταγεγραμμένο διάγραμμα ροής εργασιών
* Οι επισκέπτες στην κουζίνα επιτρέπονται μόνο εάν πληρούνται σχετικοί κανόνες
* Όλοι οι υπάλληλοι της σχολής έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση
* Χρήση και συχνή αλλαγή γαντιών, διατίθενται ελεύθερα
* Νύχια κομμένα, κοντά και καθαρά (όχι τεχνητά )
* Χρήση αδιάβροχου επιδέσμου σε περιπτώσεις τραυμάτων ή αδιάβροχης επικάλυψης του επίδεσμου

ΑΣΘΕΝΕΙΑ, ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ PEST CONTROL
Υπάρχει ένα ναρκοπέδιο βιολογικών, χημικών και φυσικών κινδύνων που μπορούν να μολύνουν τις διαδικασίες μαγειρέματος μέσα στις αίθουσες εκπαίδευσης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτούς τους κινδύνους, έτσι ώστε να μπορεί ο chef να συμβουλεύει αποτελεσματικά και με ακρίβεια τους συμμετέχοντες πώς να τους αποτρέψει. Η σωστή πλύσιμο των χεριών, η εγκεκριμένη αγορά στα τρόφιμα και στις προμήθειες από εγκεκριμένους προμηθευτές, το σωστό μαγείρεμα, και η πρόληψη διασταυρούμενης μόλυνσης θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αποφύγουν τους περισσότερους από αυτούς τους κινδύνους. Το μέρος αυτό περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
* Απάντηση σε καταγγελία ασθένεια τροφιμογενείς (μέχρι τώρα κανένα)
* Συχνή συντήρηση σε έπιπλα, συσκευές, εργαλεία & καταγραφή τους για το αρχείο
* Τακτικοί έλεγχοι Pest
* Εξοπλισμός - σωστός καθαρισμός και απολύμανση με τη χρήση προϊόντων που εγκρίνονται

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ
Σύμφωνα με την Υγεία στην Εργασία και την Ασφάλεια, η σχολή και η Διεύθυνση αναγνωρίζουν τις ηθικές και νομικές υποχρεώσεις τους, όπως να παρέχουν ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον στους επισκέπτες της. Είμαστε δεσμευμένοι για την εφαρμογή και τη διατήρηση ενός σαφούς Συστήματος Διαχείρισης Υγιεινής και Ασφάλειας που έχει την υποστήριξη όλων των μελών της σχολης. Το μέρος αυτό περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
* Αποφυγή οποιαδήποτε επαφής με αίμα και με άλλα σωματικά υγρά | Διατηρείται φαρμακείο
* Πολιτική ασφάλειας των τροφίμων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (όπως αυτό αναφέρεται σαφώς στο εγχειρίδιο πολιτικής εργασίας)
* Κάποιος πρέπει να λάβει τη μέγιστη προσοχή, ενώ εργάζεται μέσα στην κουζίνα. Είναι υψίστης σημασίας να χειρίζεται τον εξοπλισμό κουζίνας με σωστό τρόπο. Παρακάτω είναι μερικές κατευθυντήριες γραμμές για να χειριστεί τις διάφορες συσκευές και τα μικροεργαλεία κουζίνας.
* Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ιατρικού προβλήματος, το μάθημα διακόπτεται και δίνονται οι πρώτες βοήθειες στον ασθενή, ενώ καλείται ασθενοφόρο.

ΠΑΡΑΛΑΒΗ Α ΥΛΩΝ
* έλεγχος της καταλληλότητας των προϊόντων που παραλαμβάνετε (θερμοκρασία μεταφοράς, ημερομηνία λήξεως, γενική εικόνα των προϊόντων και των συσκευασιών)
* αποθήκευση των προϊόντων στις κατάλληλες θερμοκρασίες το ταχύτερο δυνατό
την ημερομηνία αποθήκευσης

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Το νωπό κρέας, το νωπό κοτόπουλο ή το νωπό ψάρι μπορεί να έχουν πολλούς μικροοργανισμούς με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται εύκολα όταν δεν συντηρηθούν σε κατάλληλες θερμοκρασίες. Είναι δυνατόν όμως να μολύνουν τα εργαλεία, τις επιφάνειες των πάγκων εργασίας αλλά και τα χέρια σας κατά τους διάφορους χειρισμούς και έτσι να μεταφερθούν οι μικροοργανισμοί και στα άλλα τρόφιμα. Για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν τα χειρίζεστε.
*Σχολαστικό και σωστό πλύσιμο των τροφίμων
*Σωστή απόψυξη των τροφίμων
*Σωστός τεμαχισμός των τροφίμων

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ

ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
* Μη ξεχνάτε να πλένετε συχνά τα χέρια σας κατά τη διάρκεια της εργασίας και οπωσδήποτε:
* Μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα
* Μετά το διάλειμμα, την κατανάλωση φαγητών ή το κάπνισμα
* Μετά το φτέρνισμα ή το βήξιμο
* Μετά την επαφή με τα μαλλιά, τη μύτη, το πρόσωπο ή το στόμα
* Πριν και μετά τον χειρισμό νωπών τροφίμων
* Μετά τη χρήση χημικών καθαριστικών για τον καθαρισμό του εξοπλισμού
* Μετά την απομάκρυνση σκουπιδιών
* Μετά την επαφή με χρήματα

Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
* Γάντια μίας χρήσης, ποδιές μία χρήσης και σκεύη σε εμφανές σημείο για να αλλάζονται σε κάθε στάδιο της παραγωγής τροφίμωνκαθαρή στολή εργασίας
* απομάκρυνση κοσμημάτων
* Χρήση κατάλληλου καλύμματος των μαλλιών (πιασμένα μαλλιά, σκούφο κ.λ.π.)
* Χρήση και συχνή αλλαγή γαντιών, διατίθενται ελεύθερα
* Νύχια κομμένα, κοντά και καθαρά (όχι τεχνητά )
* Χρήση αδιάβροχου επιδέσμου σε περιπτώσεις τραυμάτων ή αδιάβροχης επικάλυψης του επίδεσμου

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
* μαγειρεύετε - ψήνετε τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία και στο σωστό χρόνο.
* κατά το ψήσιμο η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει στους 75 ή 70 C για 2 λεπτά τουλάχιστον στο κέντρο των προϊόντων. Ελέγχετε τη θερμοκρασία των προϊόντων κατά το ψήσιμο ανά τακτά διαστήματα και σε ορισμένα σημεία τους, με απολυμασμένα θερμόμετρα
* απαγορεύεται να δοκιμάζετε τα τρόφιμα με λερωμένα κουτάλια ή με τα δάχτυλα. Μετά τη δοκιμή μην χρησιμοποιείτε ξανά το ίδιο κουτάλι
* εάν το φαγητό μετά το ψήσιμο πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο, τότε πρέπει να τοποθετείται μέσα σε 11/2 ώρα και να μην παραμείνει περισσότερο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος . Είναι προτιμότερο να το μοιράζετε σε μικρούς περιέκτες που ψύχονται εύκολα..
* Εάν το φαγητό μετά το ψήσιμο πρέπει να διατηρηθεί ζεστό, τότε πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 C

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
*Διατήρηση του μαγειρεμένου φαγητού ζεστό
*Διατήρηση του μαγειρεμένου φαγητού στο ψυγείο
*Αναθέρμανση

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
*Συστηματική καθαριότητα των χώρων της επιχείρησης
*Συστηματική απομάκρυνση των απορριμμάτων
*Επαρκείς διαδικασίες για τον έλεγχο των εντόμων και των τρωκτικών

Stay in touch